חשוב להכיר – מה זה מאניה דיפרסיה?
על אף שמאניה דיפרסיה מאופיינת בשינויים קיצוניים במצבי הרוח, לא כל אדם עם מצבי רוח משתנים, או מי שאחרים אולי יגדירו "קריזיונר", יאובחן עם מאניה דיפרסיה. למעשה, אנשים הסובלים ממאניה דיפרסיה הם בדרך כלל נעימים ונינוחים. הם גם מתפקדים מצוין, עד לרגע שבו כפתור הווליום משנה כיוון, והחיים שלהם (וגם של הסביבה) עוברים טלטלה. בחלק מהמקרים מדובר בטלטלה של ממש, כזו שיכולה להרוס משפחות.
אם כן, מאניה דיפרסיה מתארת מצב של מעבר בין שני קטבים של מצב רוח. אלה שני סוגים שונים של דיכאון, שכל אחד מהם נחווה בנקודת זמן אחרת, ובעיני הסביבה מדובר בשני אירועים מנוגדים. מצד אחד ניתן לזהות תסמינים של דיכאון "רגיל", המאופיין בתחושות של "רע לי" או "אני עצוב". מצד שני מצב של דיכאון בו מחליט האדם כי "רע לי אז אתהפך, ואהיה שמח". זוהי אפיזודה מאנית, והדרך הזו הרסנית.

מאניה דיפרסיה – תסמינים עיקריים
כדי לאבחן מאניה דיפרסיה תסמינים שונים יידרשו להופיע במשך שבועיים רצופים (או יותר), וכן יש לקבוע כי אכן חל שינוי בתפקוד. הנה תסמינים נפוצים שחשוב לזהות לצורך אבחון וקבלת טיפול במאניה דיפרסיה. ראשית התסמינים האופייניים לאפיזודה דיכאונית (דיפרסיה).
- מצב רוח ירוד: עצבנות, תחושת ריקנות או היעדר תקווה במשך רוב שעות היום.
- הנאה מופחתת: חוסר יכולת להבין עניין או מידה מסוימת של הנאה בפעילויות שונות.
- קשיי שינה: בין אם מאופיינים בנדודי שינה, או בשינה רבה יותר מהרגיל.
- חוסר אנרגיה: תחושה של עייפות במשך רוב שעות היממה.
- ירידה במשקל: ירידה שאינה מכוונת ונגרמת בעקבות ירידה בתיאבון (או לחלופין, עלייה במשקל בשל תיאבון משמעותי מהרגיל).
- תחושות שליליות: תפיסה של ערך עצמי ירוד, או לחלופין, אשמה שאינה מתאימה למצב.
- מחשבות על מוות: לרבות מחשבות אובדניות, ניסיון התאבדות או הבעת עניין במוות.
תסמינים אופייניים לאפיזודה מאנית:
- דיבור רב ואף בלתי פוסק.
- הסתפקות במספר מועט של שעות שינה.
- תפיסה עצמית מוגזמת וביטחון עצמי מוגבר.
- תשומת הלב מוסחת בקלות וללא סיבה הגיונית.
- פעלתנות יתר, עיסוק מוגבר בפעילויות שונות, לרבות עבודה, לימודים ואף פעילות מינית.
- עיסוק מוגבר בפעילויות שאינן מווסתות, לרבות התנהגויות מינית מסוכנות או השקעה פזיזה של סכומי כסף גדולים).
- במקרים קיצוניים, יתרחש מצב ״פסיכוטי״, בו ביקורת המציאות והשיפוט נפגעים, והאדם עשוי לחשוב מחשבות שאין היגיוניות כלל, ולחוות הזיות (לרוב של שמיעה או ראייה).
היפומאניה – מה זה אומר?
לרוב מדובר בפחות זמן (ימים), והכל יתרחש בעצימות יותר נמוכה. במצב של היפומאניה נזהה רבים מהתסמינים שהוזכרו לשתי האפיזודות האפשריות. למשל, האדם יפגין ביטחון עצמי מוגבר, מצב רוח מרומם מאוד ואנרגיה גבוהה. הוא אמנם עדיין בעל "פיוז קצר", אבל הסביבה מגיבה אליו בחיוב. מצב כזה עשוי להפוך למאניה בכל רגע נתון, והסיפור כמובן אחר לחלוטין.
נוסיף ונדגיש כי היפומאניה יכולה להתבטא בשיקול דעת לקוי, ואף מסוכן. בנוסף, נזכיר כי לכל שבת יש מוצאי שבת, ומי שלכאורה נהנה מהיפומאניה מכלה את המשאבים האנרגטיים שלו, ועשוי ליפול לדיכאון כבר מחר. אם נדייק, הוא לא רק עשוי ליפול לדיכאון – אלא סביר להניח שזה אכן מה שיקרה.