חשיבות אבחון הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים
הפרעת קשב שאיננה מאובחנת מערימה קשיים על מי שמתמודד עמה, וזה נכון לא רק כשמדובר בילדים – אלא גם במבוגרים. אצל הילדים נזהה השפעות ברורות בכל הקשור ללימודים או ליחסים החברתיים בבית הספר, בעוד מבוגרים מתמודדים לרוב עם בעיות בתחומים שונים בחיים.
הם מתקשים לנהל את הזמן שלהם כמו שצריך, מה שמשפיע גם על התפקוד שלהם בעבודה ובבית. הם עשויים לחוות תחושת כישלון מתמשכת, וגם מערכות היחסים שלהם עלולות לסבול מכך. במקרים רבים הם גם עלולים להפגין תסמינים של דיכאון או חרדה, ולסבול מהערכה עצמית נמוכה. אבחון מקצועי יכול לשנות לחלוטין את התמונה, ובעקבותיו ניתן להציע טיפול בהפרעת קשב וריכוז במבוגרים, שמתאים בדיוק לצרכים שלכם.
הפרעות קשב וריכוז במבוגרים – תסמינים שחשוב להכיר
בישראל, כמו במדינות רבות בעולם, מקובל לבצע אבחון הפרעות קשב וריכוז במבוגרים על בסיס ה-DSM, מדריך האבחנות של האיגוד הפסיכיאטרי האמריקאי. במדריך הוגדרו מספר תסמינים עיקריים להפרעות קשב מצד אחד, ולהיפראקטיביות ואימפולסיביות מצד שני. כאשר מופיעים לפחות חמישה תסמינים של חוסר קשב או היפראקטיביות ואימפולסיביות, והם יציבים לאורך תקופה של חצי שנה לפחות, הם נחשבים לקריטריון המאפשר את אבחון ההפרעה.
התסמינים העיקריים לחוסר קשב כוללים:
- חוסר תשומת לב לפרטים (אשר מוביל לטעויות מיותרות)
- קושי בשמירה על קשב וריכוז לאורך זמן
- היעדר היכולת לבצע מטלות או לפעול על פי הנחיות
- קשיי סדר וארגון
- הימנעות ממטלות המחייבות ריכוז מתמשך
- נטייה לאבד חפצים שונים (כמו משקפיים או מפתחות)
- הסחות דעת משפיעות בקלות רבה
התסמינים העיקריים בהיפראקטיביות ואימפולסיביות כוללים:
- ישיבה בחוסר מנוחה ובתזוזה מתמדת
- חוסר יכולת להישאר במקום הישיבה לאורך זמן
- קושי בהישארות במשימה בשקט (וללא יצירת רעש)
- דיבור בלתי פוסק
- התפרצות לדברי אחרים
- מענה לשאלות טרם השלמתן

איך מתבצע אבחון הפרעות קשב וריכוז במבוגרים?
כדי לקבוע האם אכן קיימות הפרעות קשב וריכוז, ולזהות את חומרתן, יש לבצע מספר שלבים עיקריים. בשלב הראשון יבצע הפסיכיאטר הערכה קלינית, והיא מבוססת על ההיסטוריה האישית והרפואית, על זיהוי הקריטריונים והתסמינים השונים ובמקרים מסוימים אף על בסיס בדיקה גופנית וקיום שיחות עם קרובי משפחה וחברים. בנוסף ניתן להשתמש בכלי הערכה נוספים, לרבות שאלוני אבחון המותאמים למבוגרים, מבחנים ממוחשבים ומבחנים פסיכולוגיים.
מאחר ובמקרים רבים ההפרעה מובילה גם להתמודדות עם דיכאון או חרדה, האבחון הוא ללא ספק קריטי. הוא יכול לספק מענה יעיל ומדויק למי שסובל מהפרעות קשב וריכוז, ולמי שהפרעות אלה משפיעות על התפקוד וגם על הרווחה הנפשית שלו.
טיפול ממוקד בהפרעות קשב וריכוז במבוגרים לשיפור באיכות החיים
למרות שהאבחון הוא בוודאי נושא חשוב, זהו רק הצעד הראשון. בנקודה הזו חשוב להציע טיפול ממוקד שיוביל לשיפור באיכות החיים ובתפקוד היומיומי. כדי להשיג את המטרות הללו ניתן להשתמש בכלים טיפוליים שונים, לרבות טיפול תרופתי באמצעות ריטלין, קונצרטה ותרופות אחרות שעשויות להתאים ולספק את המענה הטוב ביותר. עם זאת, חשוב להדגיש שהטיפול התרופתי לרוב איננו הטיפול הבלעדי. פסיכיאטר מומחה יכול להציע סל כלים רחב הכולל טיפול פסיכותרפיה (באמצעות שיחות), CBT ואף טיפולים זוגיים או משפחתיים, אם יש בהם צורך.