תסמיני דיכאון אצל נשים לעומת גברים
זו לא תהיה הפתעה מרעישה במיוחד, אבל לרוב אלה הנשים שמחצינות יותר את הרגשות שלהן. קל יותר לראות את העצבות ואת הבכי המתפרץ, והן גם נוטות לשינה ממושכת (במקום נדודי שינה) ואכילה רגשית (במקום היעדר תיאבון). יתרה מכך, הנטייה להאשמה עצמית או לתחושות של פחד, חרדה וערך עצמי נמוך, היא נטייה הנפוצה בייחוד בקרב נשים.
לצורך השוואה, אצל גברים סביר שנראה יותר התקפי זעם, וגם צריכה מוגברת של סמים או אלכוהול. בכלל, גברים נוטים לברוח מהתחושות הללו ולהסיח את הדעת מול הטלוויזיה או בשעות עבודה ממושכות, תוך שהם מאשימים אחרים בבעיות, נוטים לחשדנות יתר ואולי אף מרגישים שכולם נגדם.

מה גורם לתסמיני דיכאון אצל נשים?
ההתמקדות בתסמיני דיכאון אצל נשים חשובה, משום שיש לא מעט גורמים שעשויים להסביר את הופעתו של הדיכאון. קשיים במערכת היחסים הזוגית, היעדר תמיכה חברתית, וגם שינויים הורמונליים, כל אלה קשורים בדיכאון אצל נשים. רק לצורך הדוגמה, אחת מכל שבע נשים צפויה להתמודד עם דיכאון לאחר לידה, והסיכון עולה עם הגיל, ועם ההגעה לתקופת הבלות. זיהוי הגורמים הוא חלק משמעותי ובלתי נפרד מהאבחון והטיפול, שכן טיפול בדיכאון אחרי לידה מחייב תשומת לב רבה ומענה מדויק, בהשוואה לטיפול בדיכאון הקשור בגורמים אחרים, כמו טראומה או אובדן.
נדגיש כי ישנם גורמים נוספים לדיכאון אצל נשים, לרבות צריכה של תרופות מסוימות, בעיות בתפקוד בלוטת התריס, סוגיות הקשורות לדימוי גוף, ואף גורמי סטרס ובעיות בריאותיות.
טיפול בדיכאון אצל נשים
אם את חווה תסמינים מאלה שהוזכרו כאן, או אם יש לך כל סיבה לדאגה, פניה לעזרה היא הצעד הראשון והחשוב מכולם. לאחר אבחון מדויק ומעמיק ניתן יהיה לקבוע תוכנית טיפול, כאשר במקרים רבים התוכנית תשלב בין מספר כלים:
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים הוא טיפול אידיאלי לדיכאון אצל נשים. הוא למעשה מתמקד באופן שבו הן רואות את עצמן ותופסות את העולם, ואת דפוסי החשיבה השליליים והמעכבים ניתן לשנות באמצעות הטיפול.
- טיפול פסיכותרפיה הוא טיפול המבוסס על שיחות בין המטפל למטופלת, במטרה להגיע גם לאירועים והיבטים מהעבר, כאלה שעשויים להיות קשורים גם למצב הנוכחי. דרך השיחות ניתן להגיע לתובנות וליצור שינוי אמיתי, לא רק בטווח הקצר אלא גם לאורך זמן.
- טיפול תרופתי יכול להקל משמעותית על הופעתם של התסמינים השונים, על ידי איזון הכימיקלים במוח. למרות היעילות שלו נדגיש כי בכל מקרה שבו יוחלט על שילוב של תרופות שונות, הן חלק מהטיפול ולא תחליף לשיטות אחרות.
בנוסף לשיטות טיפול אלה ניתן לשלב גם טיפול בנזעי חשמל, גרייה מגנטית מוחית, מיינדפולנס, מדיטציה, טיפולים זוגיים וקבוצות תמיכה. הבחירה בשיטת טיפול כזו או אחרת, ובניית תוכנית הטיפול המקיפה והשלמה – היא בחירה שתתבצע בשיתוף פעולה מלא עם המטפל, וזהו תחום המומחיות שלנו במרכז מיינדמי.