פסיכולוג הפרעות אכילה במרכז מיינדמי, בהנהלת ד"ר אילן וולקוב

הפרעות אכילה תסמינים

למרות שנדמה כי שינויים בדפוסי האכילה שלנו עלולים להעיד על הפרעת אכילה, זה לא בהכרח סימן לקיומה של הפרעה. גם העיסוק הבלתי פוסק בארוחות ובמזון לא מחייבים פרשנות מהסוג הזה. למעשה, לנשים וגברים עם הפרעות אכילה תסמינים הקשורים בהתנהגויות אכילה ופיצוי, וכן הם מאופיינים בדימוי גוף נמוך ואף עשויים להפגין תסמינים של דיכאון וחרדה.

נוסיף ונציין כי במקרים חמורים ובהיעדר טיפול מתאים, הפרעות אכילה עלולות להוביל גם למוות. שיעור התמותה נע על הטווח שבין 10 ל-15 אחוזים, ואין ספק כי טיפול בהפרעות אכילה הוא דבר שחשוב שיקרה מוקדם ולא מאוחר, והוא יכול לשנות לחלוטין את התמונה.

הפרעות אכילה – תסמינים של אנורקסיה


לרוב, אנשים שנמצאים בשלב ההתחלתי של אנורקסיה נרבוזה עסוקים מאוד בדימוי הגוף שלהם. העיסוק הזה שלילי, ולא רק שהם אינם שבעי רצון מהמשקל (או ההופעה) שלהם, הם גם מפתחים תפיסות נוקשות בכל הקשור למשקל האידיאלי או למראה הגוף הראוי. כך הם נשאבים לתוך מרדף בלתי פוסק אחר הרזון, והם מפחדים לעלות במשקל. הם אף נוטים לתפוס עצמם בעלי משקל עודף, למרות שזו לא המציאות המשוקפת להם על ידי המטפלים או הסביבה, ובהתאם הם מגבילים את כמויות המזון שהם צורכים.

ככל שחולף הזמן הם צורכים כמויות קטנות עוד יותר, ואף מוותרים לחלוטין על קבוצות מזון וקובעים כללי נוקשים. כדי לפצות על כמות המזון הקטנה שהם צורכים הם עוסקים באופן אובססיבי בפעילות גופנית, מגיעים לרוב לתת משקל, ולצד הפגיעה הנפשית יופיעו תסמינים נוספים. הם ירגישו עייפות וחולשה, סחרחורות, קושי בהתמודדות עם קור ואף נשירת שיער וציפורניים שבירות. בהמשך יפגעו קצב הלב, צפיפות העצם ואפילו המחזור החודשי.

טיפול באנורקסיה ובהשלכותיה


נשים וגברים עם אנורקסיה מתמודדים, כאמור, עם השלכות רבות. בהיבט הנפשי הם זקוקים לקבלת טיפול בחרדה, דיכאון או פוסט טראומה, וכן טיפול בocd. יתרה מכך, אנורקסיה עשויה להוביל גם לניתוק והתרחקות מאחרים, בשל הצורך התמיד להסתיר את הרגלי האכילה שלהם.

ישנן שיטות טיפול שונות הנחשבות יעילות לטיפול בהפרעות אכילה, כאשר טיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים הוא בין הטיפולים הנפוצים ביותר. למעשה המטרה העיקרית בטיפול היא לזהות את דפוסי ההתנהגות והחשיבה של המטופל או המטופלת, ולהציע פתרונות אחרים, יעילים ובריאים יותר.

טיפול בדיכאון אחרי לידה, Mindme, מרכז רב תחומי לטיפול פסיכיאטרי מתקדם

הפרעות אכילה – תסמינים של בולימיה


בולימיה קשורה גם היא בדימוי גוף נמוך, והיא נפוצה יותר מאנורקסיה. המאפיין העיקרי של ההפרעה קשור בהתנהגות הפיצוי: מצד אחד התקפי אכילה (בולמוסים) בתדירות גבוה, ומצד שני הם מתחילים בפעולות מפצות – מקיאים, משתמשים בחוקן או פונים לחומרים משלשלים, כדי לפצות על כמות המזון הגדולה.

אלא שהקאות מרובות פוגעות בשיניים ובחניכיים, ומובילות לפצעים בגרון ובפה. גם משאבי האנרגיה של הגוף מידלדלים, והמחזור החודשי עלול אף הוא להיפגע, בדומה לאנורקסיה. ההשפעה הדרמטית מכולן היא אי סדירות בקצב הלב, תוצאה ישירה של הקאות והשפעתן על מאזן המינרלים והמלחים בגוף. אי סדירות בקצב הלב היא גורם תמותה מרכזי.

נשים וגברים עם בולימיה גם הם מפגינים תסמינים של חרדה ודיכאון, לצד הפרעות אחרות. הם מתבודדים ומתרחקים מאירועים שמעורב בהם אוכל. אם כן, טיפול קוגניטיבי התנהגותי עשוי להציע מענה מתאים להתמודדות עם בולימיה.

מרכז מיינדמי – לטיפול בהפרעות אכילה

הטיפול בהפרעות האכילה השונות, ובוודאי בשלבים מוקדמים, יכול לא רק לשנות את דפוסי החשיבה והאכילה, אלא להציל חיים. מאחר ורבים מהמטופלים מתמודדים עם תסמינים של דיכאון וחרדה, בהחלט ייתכן כי יוצע טיפול תרופתי, אבל אין ספק כי CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) נחשב ליעיל בהתמודדות עם ההפרעה.

במרכז מיינדמי, מרכז פסיכיאטרי וטיפול רגשי מתקדם בהנהלתו של ד"ר אילן וולקוב, תוכלו לקבל מערך שלם, המשלב בין טיפול פסיכולוגי ופסיכיאטרי, לצד ליווי של תזונאית מומחית להפרעות אכילה. תוכנית ההתערבות נתפרת בהתאם לצרכים הספציפיים של כל מטופל ומטופלת, במטרה לטפל בהפרעה, בתסמינים שלה, בהתנהגויות המאפיינות אותה ובכל ההשלכות הנפשיות והבריאותיות הנלוות אליה. אם אתם או הקרובים אליכם מתמודדים עם הפרעת אכילה, אנחנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר לתיאום פגישה בטלפון מספר 03-6511229 או השאירו לנו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.