מהי חרדה חברתית אצל ילדים?
כדי להבין איך ניתן לטפל בהפרעה, חשוב להבין קודם מה זה חרדה חברתית, ונדגיש כי היא אחת ממספר הפרעות חרדה אפשריות. ילדים ומבוגרים עם חרדה חברתית מאופיינים בתחושות של פחד עמוק או חשש משמעותי מאוד לקראת ההשתתפות באירוע חברתי או במפגש עם אחרים, או כאשר הם אמורים לבצע פעולות מסוימות בפני קהל, לרבות דיבור או אכילה.
באופן ספציפי, חרדה חברתית אצל ילדים עשויה להתעורר בעקבות טראומה או תפיסות הקשורות במסרים או התנהגויות בלתי מודעות של ההורים, למשל כאשר ההורים עצמם חוששים מפני סיטואציות חברתיות. במקרים אחרים ייתכן כי זה האופי של הילד, אך בכל מקרה חשוב להבין כי לא מדובר בגזירת גורל, ויש בהחלט מה לעשות.
טריגרים לחרדה אצל ילדים
חרדה חברתית אצל ילדים עשויה להתבטא במספר מקרים, למשל:
- כאשר הילד או המתבגר נדרש לדבר בפני קהל, לדוגמא בפני חבריו לכיתה.
- כאשר הילד או המתבגר נדרש להשתתף בפעילות חברתית (למשל משחק).
- כאשר הילד או המתבגר נכנס לכיתה או לאולם, ואחרים כבר נמצאים בו.
- כאשר הילד או המתבגר אמור לפגוש אדם חדש (אחד או יותר).
- כאשר הילד או המתבגר מנסה לנהל שיח עם ילד או אדם אחר.
- כאשר מצופה מהילד או המתבגר להביע עמדה.
במקרים אלה ואחרים, עשויים להופיע מספר תסמינים של חרדה, לרבות מחשבות שליליות (אמונה כי הסיטואציה תהיה מביכה ואף משפילה), הימנעות וכן תסמינים פיזיולוגיים. התסמינים הגופניים כוללים הזעה, דופק מואץ, סומק בפנים, רעידות או התקפי בכי וזעם.

ביישנות או חרדה חברתית?
לפני שניתן להציע טיפול בחרדה חברתית אצל ילדים, חשוב להבדיל בין ילד ביישן לילד המתמודד עם הפרעת חרדה. ההבדלים העיקריים בין השניים הם בעוצמת החששות עמם מתמודד הילד לנוכח סיטואציה חברתית מסוימת, וכן במידה שבה החששות הללו משפיעים לרעה על התפקוד שלו.
כאשר ילדים מתמודדים עם הפרעת חרדה חברתית, הם לא רק מפחדים ממה שמצפה להם במפגש החברתי, אלא הם בוחרים להימנע מהמפגש. גם כאשר הם מגיעים אליו, הם חוששים להיות פעילים ולנהוג כהרגלם, ובוחרים להתבודד ואף להסתיר את עצמם.
טיפול בחרדה חברתית אצל ילדים
אבחון מוקדם של הבעיה, וטיפול מעמיק בחרדה החברתית, הם צעדים חיוניים שימנעו את ההתבודדות של הילדים, ואף תסמינים של דיכאון לצד אתגרים אחרים גם בהמשך. כדי לעשות את זה נכון ניתן להציע מספר שיטות טיפול אפקטיביות, בהן טיפול cbt לילדים. טיפול cbt, או טיפול קוגניטיבי התנהגותי, הוא טיפול המבוסס על איתור דפוסי חשיבה והתנהגות אשר משמרים את החרדה ואת התסמינים, ושינוי דפוסים אלה.
כך ניתן לזהות תפיסות או אמונות של הילד ("לא יבחרו בי למשחק") המובילות להתנהגויות שונות (למשל הימנעות מפעילויות ספורט או משחק), ולהמיר אותן בדפוסים חיוביים ומועילים יותר.
עם זאת, טיפול cbt הוא לרוב חלק מתוכנית טיפול מקיפה, אשר כוללת שיטות שונות ואנשי מקצוע מומחים בטיפול בילדים, ובפרט בטיפול בחרדה חברתית.