הגורמים להתמכרות לסמים
למרות שישנם לא מעט אנשים שהתנסו מפעם לפעם בסמים בלי לפתח בהם תלות, ישנם רבים אחרים שעבורם המציאות אחרת. אלא שבדומה לסוגים אחרים של התמכרות, לרבות התמכרות למין, אלכוהול או הימורים, גורמים מסוימים יכולים להסביר למה זה לאנשים מסוימים, ולא לאחרים. הנה הגורמים המרכזיים שחשוב להכיר:
- גורמים ביולוגיים: במקרים רבים התמכרות לסמים (והתמכרות בכלל) היא תורשתית. בנוסף, נזכיר שיש מי שיתמכר בתוך זמן קצר מאוד, ומי שיידרשו לו התנסויות רבות כדי לפתח תלות, והסיבה לכך היא ביולוגית.
- גורמים חברתיים: לא פעם זהו הלחץ החברתי שמוביל להתנסות הראשונה, וגם לזו שאחריה. כך, אדם שעשה סמים פעם אחת "כי כל החברים עשו סמים" מוצא עצמו מכור, ואף עלול לחשוב שאם כולם עושים את זה, אין ממילא בעיה.
- גורמים נפשיים: אנשים אשר חוו טראומה ולא התמודדו איתה מעולם, או אנשים שחווים מצוקה ומפגינים תסמינים של דיכאון או חרדה, עלולים למצוא בסם פתרון. הוא עוזר להם להתנתק מהמציאות הכואבת, והם מתקשים לדמיין את החיים בלעדיו.
בנוסף כדאי לזכור כי הגישה לסמים היום קלה יותר מאי פעם. זה נכון הן לגבי סמים המוגדרים חוקיים והן לגבי כאלה שבוודאי אינם חוקיים. הנגישות הגבוהה מאפשרת לאנשים רבים יותר להתנסות, וכך לפתח את התלות בסם.

תסמינים של התמכרות לסמים
אם אתם חוששים שאדם הקרוב אליכם מכור לסמים, או חוששים שגם אתם מפתחים תלות בסם, הנה כמה שאלות קריטיות שכדאי שתשאלו את עצמכם:
- האם ישנו צורך קבוע בצריכת הסם, ובתדירות הולכת וגוברת?
- האם נעשו ניסיונות להיגמל באופן עצמאי, ללא הצלחה?
- האם צריכת הסם מתבצעת גם כאשר העלות המצטברת גבוהה מאוד?
- האם ישנם שינויים בהתנהגות, לרבות המצאת שקרים או הסתרה?
- האם צריכת הסם מתבצעת גם כאשר קיים חשש לפגיעה באנשים אחרים?
- האם ביקורת של אנשים הקרובים אליכם, לגבי השימוש בסם, מעוררת בכם כעסים?
אל אלה נוסיף ונדגיש כי במקרים רבים, למשל במקרה של התמכרות בקרב בני ובנות הנוער, ניתן לזהות קשיים לימודיים, עייפות ואף הימנעות מטיפוח עצמי וצמצום חברתי.
טיפול בהתמכרויות לסמים – איך זה עובד?
אחרי שזיהינו את התסמינים ואת הגורמים המסבירים את ההתמכרות, נחלק את הטיפול בבעיה לשני שלבים מרכזיים. בשלב הראשון יש לטפל בצורך הפיזי ובתלות בסם, ושלב זה מתבצע לרוב במכון גמילה ייעודי, ואורכו בין מספר ימים למספר שבועות.
השלב השני חשוב לא פחות מהראשון, והוא למעשה חלק בלתי נפרד מתהליך השיקום והחזרה לחיים, ואורכו חודשים ארוכים ולעתים שנים (בעצימות טיפולית משתנה). כעת, לאחר הגמילה הפיזית, ומתוך ההבנה שאין מדובר רק בצורך פיזי אלא שישנם גורמים נפשיים ואישיים הקשורים בהתמכרות, יש לתת מענה לצרכים הרגשיים באמצעות טיפול פסיכולוגי מותאם, הנקרא גם טיפול פסיכותרפיה. משפחתו של המכור, הינה נדבך מרכזי בטיפול, ומקבלת תשומת לב מרכזית, ומטפל מיוחד המלווה את המשפחה באופן רציף בכל ההחלטות והתגובות. המשפחה חווה דבר הנקרא ״קו-דפנדנסי״, שזה מושג מקצועי, הבא לתאר את ההתמקמות הבעייתית של בני המשפחה אל מול המכור, מצד אחד רוצים שייגמל ויחלים, מצד שני, אינם יכולים לצפות בסבלו הרב של המכור, ומוצאים את עצמם ״מאפשרים״ את ההתמכרות (אם זה באופן כלכלי, או אחר). במקרים מסוימים, נסייע לכם גם בליווי של מדריך ״מכור נקי״, שיוכל לסייע לכם בטיפים ועצות נקודתיות, ברגעי שבירה קשים (שלכולם יש), ובקבוצה טיפולית למכורים, לצד קבוצה טיפולית לבני משפחה של מכור.
גישת 12 הצעדים לטיפול בהתמכרויות, הינה גישה מקובלת ומוכרת בעולם ההתמכרות (בעיקר בקרב פוקדי קבוצות ה na). במרכזנו, אנו רואים לנכון לשלבה בחלק מהתכנים, לצד גישות מתקדמות אחרות (כגון הגישה המוטיבציונית), המותאמות אישית לכל מכור ומכורה.