מתי טיפול פסיכולוגי לילדים יכול לעזור?
כאמור, ברבים מהמקרים תתקשו לזהות באופן מדויק את מקור הבעיה, אבל התנהגויות שונות יכולות להעיד על קיומה. הנה כמה דוגמאות קלאסיות להתנהגויות מהסוג הזה, וככל שהן עקביות ותכופות, כך הן אמורות לשמש לנו תמרור אזהרה.
- שינויים קיצוניים במצב הרוח
- תגובות רגשיות בעצימות גבוהה ובאופן שאינו פרופורציונלי
- חוסר שקט או חוסר ריכוז
- שינויים קיצוניים בהרגלי האכילה
- התפרצויות זעם או התקפי בכי תכופים
- התנגדות למסגרת החינוכית (גן או בי"ס)
- בעיות התנהגות ומשמעת תכופות במסגרת החינוכית
- דימוי עצמי נמוך
- דיווח על כאבים בתכיפות גבוהה ללא הסבר מתקבל על הדעת
- פחדים שונים, לרבות פחד מפני מפגש עם אחרים
חשוב גם לזכור כי אירועים חיצוניים שונים עשויים להשפיע על הילד, ולהסביר את השינויים בהתנהגות. פרידה של ההורים, אובדן במשפחה, מעבר דירה או טראומה, כל אלה עשויים להשפיע על ילדים בכל גיל, אך טיפול פסיכולוגי עשוי לספק להם מענה ממוקד וחשוב.

סוגי טיפול פסיכולוגי לילדים
חשוב לזכור כי קיים מבחר רחב של טיפולים פסיכולוגיים המותאמים לצרכי הילדים. הגורם המטפל בוחר את סוג הטיפול בהתאם למצוקה הקיימת ובהתאם לאופי הייחודי של הילד.
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי: טיפול cbt לילדים הוא טיפול הממוקד בדפוסי החשיבה הקיימים של הילד, אלה שאינם מקדמים אותו, ולמעשה אף מעכבים אותו. דרך הטיפול הפסיכולוגי הוא לומד לסגל לעצמו דפוסי חשיבה חדשים, ושיטה זו בהחלט יעילה למשל במקרים בהם נדרש טיפול בדיכאון, חרדה ואף הפרעות שונות, לרבות OCD.
- טיפול באמנות: מאחר וילדים מתקשים להביע את עצמם באופן מילולי, האמנות מאפשרת להם לעבור תהליך משמעותי ולבטא את עצמם בדרך אחרת. באופן דומה ישנן שיטות טיפול חלופיות המשלבות כלים אחרים, לרבות תנועה, דרמה או מוזיקה.
ישנן כמובן שיטות טיפול נוספות, כדוגמת טיפול פסיכודינמי, וכן ייתכן כי במסגרת הטיפול ישולב גם מפגש עם ההורים. בהתאם למטרות שהוגדרו ולצרכיו של הילד ניתן לבנות תוכנית המתאימה עבורו, כזו שתעניק לו את המעטפת הנכונה עבורו.