החיים שלפני הטראומה – והחיים שאחרי
כפי שיתארו רוב האנשים המתמודדים עם פוסט טראומה, אותו אירוע משמעותי חצה את חייהם לשנים ושינה אותם לנצח. החיים שלהם אחרי אותה נקודה על ציר הזמן אינם דומים כלל לאלה שהיו שם קודם, וגם האישיות שלהם עברה תהפוכות. שמחת החיים נעלמה, האופטימיות התחלפה בפסימיות ורמת התפקוד שלהם לרוב נמוכה יותר. הם גם רגישים ולחוצים, מוטרדים ואף מתבודדים.
האמת הפשוטה היא שלאנשים פוסט טראומה תסמינים שונים, והם עשויים להעיד על קיומה של הפרעה המחייבת טיפול ומענה פרטני. הנה כמה מן התסמינים המרכזיים:
- פלאשבקים וסיוטים הקשורים לאירוע
- מצוקה בעקבות חשיפה לטריגר הקשור לאירוע
- הימנעות ממקומות או אנשים המזכירים את האירוע
- אובדן זיכרון חלקי בכל הקשור לפרטים הקשורים באירוע
- תחושות של ניתוק או זרות
- קשיים בשינה או בריכוז
- התפרצויות זעם ונטייה לרגזנות

טיפול בפוסט טראומה
כאשר התסמינים השונים חוזרים על עצמם ומתמשכים יותר מחודש לאחר האירוע, ישנה חשיבות עליונה לקבלת טיפול בפוסט טראומה. אין ספק כי האינסטינקט של הנפגע הוא להימנע מכל קשר לאותו מאורע, ובוודאי מכל שיח עליו, אבל טיפול פסיכולוגי יכול להציע כלים פרקטיים להתמודדות עם המצוקה, הטראומה והתסמינים.
למעשה, הבחירה שלא לדבר על האירוע ולהתנתק מהסביבה שאיננה מצליחה להבין לעומק את עוצמת הפגיעה, היא בחירה שיכולה להחמיר את המצב. כך עשויים להופיע תסמינים של דיכאון ואף חרדה חברתית, ולכן טיפול מוקדם ומעמיק יכול למנוע את התהליך הזה, ולהביא לשיפור ניכר בתפקוד ובאיכות החיים.
שיטות טיפול בהפרעת דחק פוסט טראומטית
פוסט טראומה היא הפרעה המחייבת טיפול, ובמקרים רבים שילוב בין שיטות טיפול שונות שיסייעו בתהליך ההתמודדות. הנה כמה מדרכי הטיפול האפשריות:
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים, הכולל שיטות שונות להתמודדות עם החרדה והתסמינים האחרים, עם דפוסי החשיבה שנפגעו לאחר הפגיעה וכן חשיפה הדרגתית לטריגרים הקשורים באירוע.
- טיפול פסיכיאטרי, אשר עשוי לשלב בחלק מהמקרים גם טיפול תרופתי להקלה על התסמינים, עוצמתם ותכיפותם.
- שיטות טיפול בלתי ישירות, לרבות טיפול באמנות, מוזיקה או תנועה להבעת הרגשות והתחושות של המטופל.
- טיפול פסיכודינמי, במרכזו מתקיים דיאלוג בין המטופל למטפל במטרה להגיע אל הנפש ואל החלקים הבלתי מודעים שלה, וכן כדי לטפל באופן מדויק בקונפליקטים פנימיים שונים.