דילוג לתוכן
חרדה חברתית אינה גזירת גורל למידע בקרו במרכז מיינדמי, טיפול רגשי מתקדם

מה זה חרדה

כל אחד מאיתנו חווה התקף חרדה, לפחות אחת בחיים. לפחות, כך רבים מאיתנו מכנים את התגובה של הגוף למצבי מתח או סכנה. במציאות המלחיצה רבים מעידים כי הם חווים חרדה, עוברים התקפי חרדה או מתמודדים עם הפרעת חרדה. מספיקות כנראה כמה דקות מול כותרות המהדורה של השעה שמונה כדי לחוות התקף חרדה, וזה נכון גם בקרב האנשים הרגועים והשלווים ביותר. עם זאת, חשוב להבין לעומק מה זה חרדה, איך מזהים אותה, ומעל לכל – איך מתבצע טיפול בחרדה באופן שיחזיר לכם את השקט ואת תחושת השליטה?

סוגי חרדה שחשוב להכיר


תחת הכותרת הגדולה הזו, חרדה, נמצאים סוגים שונים חרדה, והנה כמה דוגמאות:

  • הפרעת חרדה כללית: מאופיינת בתחושות דאגה ומתח ביחס לנושאים שונים, ותחושות אלה מובילות לעוררות גבוהה, קשיים בהירדמות ואף פגיעה בתפקוד היומיומי. בנוסף מופיעים תסמינים פיזיים של כמו זיעה מוגברת ודופק מואץ, לצד תסמינים של דיכאון.
  • חרדה חברתית: באה לידי ביטוי כאשר האדם נקלע לסיטואציה חברתית, ולרוב הוא אף יעדיף להימנע ממנה לחלוטין, מה שיוביל לבידוד והסתגרות. אנשים עם חרדה חברתית חוששים ממפגשים עם זרים, או מהצפייה של זרים בהם כאשר הם מבצעים פעולה שגרתית (כדוגמת אכילה בציבור).
  • חרדת נטישה: מאופיינת בתחושה עמוקה של חרדה כאשר האדם נפרד מאנשים מסוימים, בפרט אנשים בעלי משמעות (כמו הורה או גורם מטפל), או כאשר הוא מביע חשש מפני פגיעה באנשים הקרובים אליו או מפני עזיבתם.
  • חרדה קיומית: מאופיינת בפחד ממשי מפני תרחיש בו האדם או סביבתו יחדלו מלהתקיים. האדם עסוק במחשבות על מוות, והוא מרגיש פסימיות, חוסר תקווה ואף חוסר אונים, בדומה לקולות שנשמעים במצבי חירום, למשל בתקופת הקורונה או לאחר אירועי ה-7 באוקטובר.
  • חרדת נהיגה: מאופיינת בנהיגה זהירה מאוד, לרבות נהיגה איטית ושמירה על מרחק רב מהנדרש, או לחלופין, בהימנעות מוחלטת מנהיגה. 
  • חרדה מפני מחלות: או היפוכונדריה. חרדה המאופיינת בנטייה של האדם לחשוד באופן תמיד כי הוא חולה במחלה מסוכנת, וזהות המחלות משתנה מפעם לפעם. לעתים הוא פונה לרופא לעתים תכופות כדי לקבל מענה, ולעתים אף נמנע מהפנייה לרופא מתוך חשש כי אכן תאובחן מחלה קשה.
מה זה חרדה וכיצד מתמודדים איתה - MindMe, מרכז חדשני לטיפול רגשי

התקף חרדה או התקף פאניקה?


התקפי חרדה יכולים להופיע בסיטואציות שונות, ואצל כל אחד ואחת מאיתנו. זה עשוי לקרות כאשר אנחנו מתכוננים לדייט ראשון, לקראת ראיון עבודה חשוב, או כאשר אנחנו נקראים לנאום בפני קהל. לפתע הדופק נעשה מואץ, זיעה מכסה את הגוף ויש קושי לנשום, תסמינים של חרדה אשר גורמים לנו חשוב שאנחנו למעשה חווים התקף לב, ונמצאים כפסע מהמוות.

תסמינים של חרדה מהסוג הזה מופיעים כאשר המנגנון במערכת הסימפטטית שאחראי לזיהוי איומים, אכן מזהה אותם ומגיב להם. הוא נועד כדי להתריע ולהניע אותה לתגובה כלשהי – להילחם או לברוח. Fight or flight. למשל, כאשר ייכנס אל החדר דוב, סביר להניח שנתכסה בזיעה, הלב ידפוק מהר וגם הנשימה תואץ והשרירים יתכווצו. אלה תגובות טבעיות להופעתו של דוב, והן מתרחשות כדי שנוכל להילחם בדוב או לברוח ממנו.

להבדיל כמה וכמה הבדלות, התקף חרדה כזה עשוי להתרחש גם כאשר הדוב לא באמת קיים, אבל האיום כן. אם נחליף את הדוב בבוס, בפרטנר שלנו לדייט או במנהל הבנק, אנחנו עשויים להתמודד עם התקף חרדה דומה. כאן נכנסת לתמונה המערכת הפארא-סימפתטית, שנועדה להרגיע, ולתת תחושה של סדר.

שיטות לטיפול בחרדה


מאחר וחרדה עשויה להופיע בשלל מצבים ונקודות זמן, חשוב שיהיו לנו כלים יעילים וטובים להתמודדות מיטבית, ולהפחתת התסמינים. במסגרת טיפול פסיכולוגי הממוקד בהפרעות חרדה והתקפי חרדה, ניתן לזהות את דפוסי החשיבה וההתנהגות, ולשנות אותם. זוהי המטרה העיקרית של טיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים, המאפשר לנו לנהל את התסמינים ולרכוש אסטרטגיות התמודדות אפקטיביות וכלים נכונים להפחתת מתחים. כאשר הפרעת החרדה חמורה ומובילה לתסמינים חמורים המשפיעים על התפקוד, ניתן לשלב גם טיפול תרופתי.

תוכנית טיפול ממוקדת, אשר מאפשרת טיפול מעמיק בגירוי מעורר החרדה ובתגובות הפיזיולוגיות והרגשיות, היא תוכנית שנבנית לכל אחת ואחד באופן אישי ומדויק מאוד. במרכז MindMe, מרכז פסיכיאטרי פרטי לטיפול רגשי מתקדם, בהנהלת ד"ר אילן וולקוב, יקבל אתכם צוות רב-מקצועי המורכב ממומחים המנוסים בטיפול בחרדות, והוא יעניק לכם מסגרת עוטפת ומכילה, ואת הכלים והטכניקות שיאפשרו לכם להפחית את תדירות ההתקפים, ואת התסמינים הנלווים אליהם. לתיאום שיחת ייעוץ או לקביעת תור, צרו איתנו קשר בטלפון מספר 03-6511229 או השאירו לנו פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.