סכיזופרניה: תסמינים עיקריים
כאמור, סכיזופרניה היא מחלת נפש, והיא אף נחשבת לאחת המחלות המורכבות והקשות יותר. היא פוגעת בנפש ובאיכות החיים כולה, ולמי שמתמודד עם סכיזופרניה תסמינים שונים שעשויים להעיד על קיומה של המחלה. מתוך התסמינים הבאים נדרשת הופעתם של לפחות שניים, ולמשך תקופה של חודש לכל הפחות:
- הזיות (למשל דיווח על קולות, דמויות או ריחות שאינם קיימים)
- מחשבות שווא (רדיפה, שיגעון גדלות וכיו"ב)
- דיבור חסר משמעות או שאיננו ברור
- התנהגות בלתי מאורגנת
- צמצום רגשי או בכוח הרצון והמוטיבציה
בנוסף לתסמינים אלה יופיעו לרוב תסמינים נוספים כמו בעיות קוגניטיביות הקשורות בזיכרון ובקשב, למשל. נדגיש כי החלוקה היא בדרך כלל לתסמינים חיוביים (הזיות או שמיעת קולות) ותסמינים שליליים (היעדר הנאה או צמצום רגשי).
מהם הגורמים לסכיזופרניה?
אחד הגורמים המשמעותיים והמשפיעים ביותר על הסיכון לקיומה של סכיזופרניה, הוא הגורם הגנטי. למטופלים אשר אובחנו עם סכיזופרניה יש ברוב המקרים קרובים שעברו אף הם התקפים דומים. אם שני הוריו של המטופל אובחנו עם ההפרעה, הסיכוי שגם ילדיהם יאובחנו גבוה עוד יותר.
ברמה הביוכימית אפשר להסביר סכיזופרניה כמחלה הקשורה בעודף דופמין במוח, מה שמסביר תסמינים חיוביים כמו מחשבות שווא והזיות. עם זאת, ישנם גם הסברים אחרים, לרבות גורמי סיכון סביבתיים כמו אירועים טראומתיים או אובדן, וכן התמיכה (או היעדר התמיכה) מצד המשפחה.

סכיזופרניה – קבוצה של הפרעות אישיות
לפני שנדבר על שיטות טיפול, או על השאלה האם יכולים להגיע חולי סכיזופרניה להחלמה מלאה, נדגיש כי סכיזופרניה היא למעשה רצף של הפרעות:
- סכיזופרניה סכיזוטיפלית
- סכיזופרניה סכיזואידית
- הפרעה דלוזיונית
- הפרעה סכיזואפקטיבית
- הפרעה סכיזופרניפורמית
טיפול בחולי סכיזופרניה – איך זה עובד?
למרות שאין תרופה או טיפול שיכולים להעלים את ההפרעה, יש בהחלט דרכים יעילות להתמודדות עמה, וללמוד לחיות לצידה. הנה כמה כלים פרקטיים לטיפול בסכיזופרניה:
- טיפול תרופתי: תרופות אנטי פסיכוטיות חוסמות את פעולת הדופמין במוח ומסייעות בצמצום התסמינים העיקריים של ההפרעה. ניתן למנות תרופות שונות כמו קלוזאפין או זיפרסידון, אך כמובן שהטיפול התרופתי ייקבע במסגרת טיפול פסיכיאטרי מתאים.
- טיפול נפשי: טיפול תרופתי איננו בלעדי, והוא למעשה חלק מתוכנית טיפול שנועדה לאפשר חיים עצמאיים ותפקוד מיטבי. מאחר ובמקרים רבים ישנה מצוקה רגשית אמיתית, טיפול רגשי למבוגרים עם סכיזופרניה הוא משמעותי ביותר. כך ניתן להעניק תמיכה נפשית איכותית, ולהתמודד עם האתגרים היומיומיים.
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים: אמצעי המשלים את שיטות הטיפול השונות, ובפרט את הטיפול התרופתי, הוא טיפול פסיכותרפיה בגישה קוגניטיבית התנהגותית. המטרה המרכזית בטיפול היא לזהות את דפוסי החשיבה הבעייתיים, ולשנות אותם, וכן את ההתנהגות של המטופל.
- מסגרות שיקום: תוכניות שונות ממוקדות בשיפור היכולת של המטופלים לתפקד במידה רבה ככל האפשר, כמובן בהתאם למצב הקיים ולרמת התפקוד הנוכחית.