
יחידת פוסט טראומה
אצל אנשים רבים יש נקודה ברורה בזמן שבה החיים נחלקו לשניים – לפני האירוע ואחריו. לפני האירוע החיים היו קצת יותר פשוטים. השינה הייתה מובנת מאליה, היציאה מהבית נעשתה באופן טבעי וללא מחשבה, וגם שיחות עם חברים לא דרשו תכנון מיוחד. אלא שמאז האירוע ששינה את הכל, הזיכרונות פולשים בלי אזהרה, הבהלה מגיעה משום מקום, ויש תחושה עמוקה שמשהו השתנה, והדברים פשוט לא יחזרו להיות כפי שהיו. כדי להעניק סיוע המותאם למי שעבר אירוע טראומתי ופיתח תסמינים נפשיים, נפתחה היחידה לטראומה במרכז מיינדמי, המספקת מענה מדויק במגוון רחב של מצבים.
מתי כדאי לפנות ליחידה לטראומה?
ישנם לא מעט אירועים שליליים שעלולים להוביל לפוסט טראומה. אירועי טרור, מלחמות, אלימות, תאונות דרכים או פגיעות מיניות הן רק כמה דוגמאות בולטות. במקרים רבים אף ייתכן שמדובר בפגיעה לא ישירה, כלומר בחשיפה לפגיעה באדם אחר אשר יכולה להוביל גם היא לתסמינים של פוסט טראומה. הנה כמה מן התסמינים הנפוצים ביותר:
- עוררות רגשית
- פלאשבקים וסיוטים הקשורים לאירוע
- מצוקה בעקבות חשיפה לטריגר הקשור לאירוע
- הימנעות ממקומות או אנשים המזכירים את האירוע
- אובדן זיכרון חלקי בכל הקשור לפרטים הקשורים באירוע
- תחושות של ניתוק או זרות
- קשיים בשינה או בריכוז
- התפרצויות זעם ונטייה לרגזנות
אחרי שזיהינו מה זה פוסט טראומה חשוב להוסיף ולציין שלא פעם קיים קושי אמיתי להכיר בבעיה ולפנות לעזרה. אנשים רבים מסתגרים ונמנעים מטיפול, על אף שישנם כלים שונים ומגוון שיטות טיפול יעילות המאפשרות טיפול בפוסט טראומה.
אפשרויות הטיפול במסגרת היחידה לטראומה
היחידה לטראומה במרכז מיינדמי מורכבת מצוות רב-מקצועי המומחה באבחון פוסט טראומה ובטיפול בהפרעה. הטיפול עצמו מתבצע באמצעות השילוב בין גישות ודיסציפלינות שונות תחת קורת גג אחת, וכדי להבטיח את יעילותו פועל המטפל הראשי (הפסיכותרפיסט) להבטחת הסנכרון בין כל מרכיבי הטיפול:
- אבחון וטיפול פסיכיאטרי: בשלב הראשון יתבצע אבחון מעמיק לצורך אישוש האבחנה כי אכן מדובר בפוסט טראומה, ובמידת הצורך יומלץ על טיפול תרופתי שיפחית את התסמינים ויקל על המשך תהליך הריפוי.
- טיפול פסיכותרפיה: טיפול רגשי שיכלול כלים מעולמות טיפול שונים בהתאמה לצרכי המטופל או המטופלת, במטרה לקדם תחושות של הטבה וריפוי, וכן כדי להקנות כלים להתמודדות עם הופעת תסמינים ומחשבות שמתלוות לאירוע הטראומטי. הכלים השונים כוללים טיפול דינאמי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי, EMDR ואחרים.
- עבודת גוף נפש: לעתים קרובות במצב של פוסט טראומה הגוף "מתריע" על מצוקה לפני שמופיעות המילים, וחוויית המצוקה נמצאת בגוף בלי הסבר הגיוני. הצוות המקצועי של היחידה לטראומה במיינדמי מתמקד בשילוב בין הגוף לנפש כדי לאפשר לתחושות הקשות לקבל מקום ולהירגע, וכך לאפשר למילים ולתחושת ההקלה להגיע.
- טיפול וליווי משפחות: ההתמודדות עם הטראומה היא לרוב לא רק של האדם עצמו, אלא גם של המשפחה אשר חווה את ההשלכות. לכן יש להעניק כלים גם למשפחה, לצד מרחב תמיכה מתאים.
- טיפול קבוצתי: המפגש עם אנשים אחרים שמתמודדים עם בעיות דומות מספק לא פעם את התחושה ש"אני לא לבד". לכן פועלות במרכז מיינדמי גם קבוצות תמיכה וקבוצות פסיכו-חינוכיות בתחום הטראומה שמטרתן להוות מקור תמיכה ולמידה על ההפרעה ועל דרכי ההתמודדות בה. זהו גם מרחב חברתי ותומך, ויש לו חשיבות רבה מאוד לאור ההשלכות החברתיות של הטראומה על מעגלי החברה.
- ליווי מדריך שיקום: במידת הצורך, למשל כאשר קיימת הימנעות מחלקים תפקודיים רבים, נמליץ לשלב מדריך שיקום לפגישות מחוץ למרכז, לליווי בהתקדמות בחלקים אלה.
כדי לעשות את הצעד הראשון לעבר ההחלמה והשיקום וכדי להתמודד בצורה מיטבית ויעילה עם הטראומה, אנחנו במרכז Mindme, מרכז מקצועי ומוסמך לטיפול בפוסט טראומה, מזמינים אותך ליצור איתנו קשר בטלפון מספר 03-6511229 או להשאיר פרטים בטופס מטה וניצור אתכם קשר בהקדם.