תסמיני חרדה שחשוב להכיר
אם אתם לא לגמרי בטוחים האם גם אתם או האנשים הקרובים אליכם מתמודדים עם הבעיה, הנה כמה תסמינים של חרדה שתוכלו לנסות ולזהות:
- מודעות עצמית מוגזמת: כאשר אנשים נמצאים במודעות עצמית גבוהה מאוד במצבים חברתיים, והם מתמקדים בכל מה שהם מזהים כפגמים או חסרונות.
- פחד מפני הערכה שלילית: כאשר קיים פחד משיפוט, ביקורת או דחייה, והפחד משתק ומוביל להימנעות מוחלטת ממצבים חברתיים.
- דאגה גדולה לפני אירוע: כאשר הגעה לאירוע מלווה בתחושת חרדה, ואף שבועות או חודשים לפני תחילתו.
- דיבור עצמי שלילי: כאשר אנשים נוטים לדבר על עצמם באופן שלילי או פועלים באופן מביך.
- פחד מתשומת הלב: כאשר קיים פחד מפני הימצאות במרכז תשומת הלב, בין אם בקבוצה גדולה ובין אם בקבוצה קטנה, וקיימת סלידה מכל פעולה שעלולה למשוך תשומת לב.
- קושי ליזום או לנהל שיחות: כאשר עצם השיח עם אדם אחר הוא מאורע מפחיד ומכשול מאיים, ובתגובה מופיעים גמגום וחוסר יכולת לנסח משפט אחד קוהרנטי.
- פחד מדיבור בפני קהל: כאשר מתעוררת חרדה מפני הצורך לדבר בפני קהל, למשל בעבודה, במסגרת הלימודים או על במה.
- תסמינים פיזיים: בפרט רעד, הזעה מוגברת, סומק בלחיים, רעידות בקול או דופק מואץ.
- הימנעות פיזית: השקעת מאמץ רב "להיעלם" באמצעות הימנעות מקשר עין או הסתתרות מאחורי חפצים שונים.

חרדה חברתית – איך זה נראה?
התסמינים השונים מובילים אנשים עם הפרעת חרדה חברתית למצב שבו הם בוחרים להימנע באופן יזום מכל פעילות חברתית. הם חוששים לשוחח עם זרים או עם מבוגרים בעלי סמכות, וקשה להם להיכנס למרחב שבו נמצאים אנשים אחרים, למשל לחדר הישיבות או לכיתת הלימוד.
אנשים עם חרדה חברתית חוששים גם מעימותים, מתשומת הלב שהם עלולים לקבל במקום מסוים או מביצוע פעולות שגרתיות לכאורה ליד אנשים, לרבות פעולות של אכילה או שתייה. מאחר והם נמנעים ממצבים אלה, ותופסים אותם כמאיימים, הם מתקשים לתפקד חברתית באופן תקין, ומתמודדים עם מצוקה בכל פעם שהמחשבה על סיטואציה חברתית עולה.
התערבות מקצועית ופנייה לקבלת טיפול בחרדה חברתית היא קריטית, והיא יכולה לשנות את המציאות ולמנוע את החמרת המצב. וכן, המצב בהחלט יכול להיות חמור עוד יותר. אנשים רבים עם חרדה חברתית נוטים להימנע לא רק מאירועים רבי משתתפים, אלא מהיציאה מהבית, ומקיומם של קשרים חברתיים בכלל.
שיטות טיפול בחרדה חברתית
חשוב לזכור כי חרדה חברתית איננה נדירה, והיא יכולה להופיע בכל גיל. ילדים, מתבגרים ואנשים מבוגרים, כולם עשויים להציג תסמינים של הפרעת חרדה חברתית, בשלב כזה או אחר. לעתים ניתן לזהות גורמים אישיותיים או סביבתיים שמסבירים את ההפרעה, למשל חרם בילדות, או דימוי עצמי נמוך. יש מספר דרכים להתמודד עם ההפרעה, לרבות:
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים: טיפול CBT יעיל בטיפול בחרדה חברתית. בתהליך זה מופנית תשומת הלב לדפוסי החשיבה של האדם, ולהתנהגויות שלו. למשל, כאשר אדם בטוח שהוא חייב להיות מושלם כדי להיות נאהב, הוא חושש שיאמר מילה לא נכונה או יתנהג באופן שאיננו מקובל, ויישפט על כך, מה שמעורר בו תחושת מתח וחרדה. במסגרת הטיפול ניתן לאתגר את הדפוסים הללו, ולאמץ דפוסי חשיבה והתנהגות יעילים וטובים יותר.
- טיפול פסיכותרפיה: שיטת טיפול המבוססת על שיחות, במהלך ניתן לזהות את הגורמים הנפשיים שעשויים להסביר את התפיסות והאמונות של האדם. דרך הטיפול ניתן ליצור שינוי לא רק בתגובה למצבים חברתיים, אלא גם באופן שבו האדם רואה את עצמו.
- טיפול תרופתי: נשים וגברים עם חרדה חברתית חשים במקרים רבים מצוקה של ממש, והטיפול התרופתי יכול להציע להם הקלה משמעותית. כמובן שכל טיפול תרופתי, אם יידרש, ייקבע על ידי פסיכיאטר מומחה בלבד, וילווה במעקב רציף.