דילוג לתוכן
דיכאון אחרי לידה - MindMe, מרכז רב תחומי לטיפול פסיכיאטרי פרטי מתקדם

תסמינים של דיכאון

דיכאון מז'ורי שונה מדכדוך או תחושות של עצבות. זוהי לא תחושה קצרת מועד שחולפת מעצמה, ולרוב, התמודדות עם דיכאון  מלווה לא רק במצב רוח ירוד, אלא בחוסר עניין מוחלט בפעילויות שונות, לרבות במפגשים חברתיים, בפעילויות פנאי ואף בעבודה. תסמינים אלה מופיעים במשך רוב היום, מדי יום, במשך שבועות ואף חודשים. במקרים אלה, בהם לא מדובר במצב רגשי זמני, ישנה חשיבות עליונה למענה מדויק במגוון שיטות טיפול רגשי למבוגרים, ואף באמצעות טיפול תרופתי בחלק מהמקרים.

תסמינים של דיכאון שחשוב להכיר


דיכאון הוא מצב נפשי, והוא עשוי להופיע בדרגות חומרה שונות. הוא משפיע כאמור על מצב הרוח, על המחשבות, על ההתנהגויות, ולמעשה על התפקוד היומיומי ועל איכות החיים. על אף שרובנו עשויים לחוות חלק מהתסמינים של דיכאון בנקודות זמן שונות לאורך הדרך, זה לא בהכרח אומר שאנחנו בדיכאון. עם זאת, כאשר התסמינים נמשכים ופוגעים בשגרה, חשוב לפנות בהקדם לטיפול בדיכאון באופן מקצועי.

הנה תסמיני דיכאון שחשוב להכיר:

  • עצב מתמשך או תחושת ריקנות: חוויה של סף בכי, קהות רגשי, תחושה כי "אין טעם", אובדן עניין במעגלים חברתיים ותחושת ניכור או חוסר שייכות גם כלפי בני משפחה וחברים, אובדן עניין בתחביבים שהסבו הנאה וסיפוק.
  • עייפות, עצבנות ואי שקט: גם משימות קטנות נתפסות כמלחמת התשה, והביצוע שלהן נמשך נצח. התנועה איטית וכבדה, וכך גם קצב הדיבור.
  • שיבוש דפוסי שינה: נדודי שינה, קשיים בהירדמות או בשינה רציפה, או לחלופין – שינה ממושכת מעבר לרגיל.
  • כאבים: אנשים עם דיכאון סובלים גם מכאבים שונים, לרבות כאבי בטן, ראש, גב, פרקים ושרירים, וזאת ללא הסבר רפואי נראה לעין.
  • שינויים משמעותיים בתיאבון: במצבי דיכאון יש מי שאוכל יותר מדי (ועולה במשקל) או מי שמאבד עניין באוכל (ויורד במשקל).
  • תחושות מוגזמות של חוסר ערך ואשמה: אנשים במצבי דיכאון מרגישים שאינם "שווים" או מאשימים את עצמם במצב הקיים. הם מאופיינים בביקורת עצמית חריפה ומפגינים ניכור כלפי פגמים וטעויות שלהם, כלפי שהם מזהים אותם.
  • קשיים קוגניטיביים: מי שמתמודד עם דיכאון מתקשה להתרכז, לחשוב באופן מסודר או לקבל החלטות, וזיכרון השליפה שלו אף הוא נפגע.
  • מחשבות חוזרות על מוות: עצב מתמשך ותחושת ריקנות עלולים להוביל למחשבות על מוות או התאבדות, ואף לניסיונות התאבדות.

דיכאון אחרי לידה או לפני הווסת – סוגים נפוצים


ישנם סוגים שונים של דיכאון, וחשוב להבחין בהם כדי לזהות את הטיפול המתאים לכל אחת ואחד על פי הצורך האישי שלהם. לדוגמה, נשים רבות זקוקות לטיפול בדיכאון אחרי לידה, שכן מדובר בבעיה שעלולה להימשך חודשים לאחר לאחר הלידה ולהתפתח בשלב מאוחר יחסית. במקרים אלה נראה עצב קיצוני, חרדה, תשישות ותחושה של אי כשירות ויכולת לטפל בתינוק.
מנגד תיתכן הפרעה דיספורית קדם וסתית (PMDD) אשר משפיעה על נשים בסמוך להופעת הווסת. הפרעה זו מאופיינת בתסמינים רגשיים ופיזיים המשפיעים על השגרה, אבל לרוב חולפים כאשר הווסת מופיעה.

סוגי דיכאון נוספים כוללים:

  • דיכאון לא טיפוסי
  • הפרעת דיכאון מתמשכת (PDD)
  • הפרעה דו קוטבית (כוללת תקופות של דיכאון מז'ורי)
  • הפרעה רגשית עונתית (SAD)
  • דיכאון פסיכוטי
  • דיכאון מצבי

אבחון וטיפול בדיכאון


אנשים עם תסמינים של דיכאון מומלץ כי יגיעו לאבחון שנערך על ידי אנשי מקצוע מנוסים בתחום הבריאות, לרבות פסיכולוג או פסיכיאטר מומחה. לצורך האבחון מתבצע ראיון קליני, ולאחר מכן תיערך בדיקה גופנית כדי לשלול הסברים רפואיים לתסמינים שזוהו. בהתאם לקריטריונים הקיימים יתבצע האבחון על פי אחד משני מדריכים: DSM-5 של האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית או ICD-11 של ארגון הבריאות העולמי.
בהתאם לאבחון, חומרת התסמינים ומשך זמן הופעתם, ניתן להעריך את חומרת הדיכאון ואת ההשפעה שלהם על התפקוד. בהנחה כי ניתן לשלול מצבים אחרים ניתן יהיה לקבוע תוכנית טיפול מקיפה המשלבת בין שיטות טיפול שונות, כדי להציע מענה ייחודי לצרכיו האישיים שלכם.


אם אתם מזהים תסמיני דיכאון ושואפים לשפר את איכות החיים שלכם או של הקרובים והיקרים לכם, מרכז MindMe, מרכז רב תחומי לטיפול פסיכיאטרי מתקדם מזמינים אתכם ליצור קשר עם המומחים שלנו. לתיאום פגישה ולקבלת פרטים נוספים התקשרו אלינו לטלפון מספר: 03-6511229 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.