דילוג לתוכן
חוות דעת פסיכיאטרית במרכז MindMe, מרכז פסיכיאטרי מתקדם ופרטי

חוות דעת פסיכיאטרית לביטוח לאומי

אם אתם נערכים להגשת בקשה לקבלת קצבת נכות, בין אם בשל מחלה נפשית, פגיעה פיזית או תאונה, למשל, אתם נדרשים להציג חוות דעת פסיכיאטרית לביטוח לאומי. לחוות הדעת הזו יש חשיבות עליונה והשפעה רבה מאוד על האפשרות שלכם למצות את הזכויות שמגיעות לכם, וגם על גובה הקצבה שתקבלו. לכן חשוב שחוות הדעת תיערך על ידי פסיכיאטר מומחה, שיודע לאסוף את כל המידע הנדרש, ולכתוב חוות דעת מקצועית ומקיפה מאוד.

מה מופיע בחוות דעת פסיכיאטרית לביטוח לאומי?


 

המוסד לביטוח לאומי מבקש את חוות הדעת המקצועית כדי להבין לעומק את המצב הנפשי והתפקוד הפסיכולוגי שלכם, וכל פרט נוסף שיכול להשפיע על התפקוד היומיומי שלכם. במילים אחרות, חוות דעת פסיכיאטרית לביטוח לאומי נועדה להעריך באופן מדויק ככל האפשר את מידת ההשפעה של המצב הנפשי על התפקוד שלכם, ומכאן להעריך את שיעור הנכות המתאים.

חוות הדעת, המוגשת על בסיס אבחון פסיכיאטרי מקיף, מוגשת בסופו של דבר לוועדה הרפואית. תפקידה של הוועדה לבחון את חוות הדעת ואת מצבו של כל אחד ואחת, ולגזור בהתאם את שיעור הנכות, ואת קצבת הנכות.

 

הקריטריונים המשמשים להכנת חוות דעת פסיכיאטרית


 

באופן כללי, חוות דעת פסיכיאטרית לביטוח לאומי מתבססת על הקריטריונים המופיעים בתקנות הביטוח הלאומי, ועל המחלות וההפרעות הנפשיות בגינן ניתן לקבל קצבת נכות. שיעור הנכות וגובה הקצבה ייקבעו בהתאם לסוג המחלה, לחומרתה וכן לקריטריונים הבאים: 

  • עוצמת ההפרעה, תדירותה ומשכה
  • מספר ההתקפים שאירעו בשנתיים האחרונות
  • מספר האשפוזים לאורך השנתיים האחרונות, משכם וסיבתם
  • משך תקופת ההפוגה (רמיסיה)
  • טיב התגובה לטיפול תרופתי או אחר
  • תפקוד נפשי וחברתי
  • כושר העבודה

לצורך הדוגמה, אבחון פוסט טראומה עשוי להוביל לשיעור נכות של 5%, כאשר התפקוד תקין וההפרעה מזערית, אך בעקבות חוות הדעת ניתן לקבוע שיעור נכות מקסימלי של 100%, שמשמעותו חוסר תפקוד מוחלט, ואף צורך באשפוז או בליווי צמוד. לאורך ציר זה נמצאות דרגות חומרה משתנות, והן תלויות גם בקשיים ביחסים האישיים, ובהפרעות בריכוז ובחשיבה.

 

חוות דעת פסיכיאטרית לביטוח לאומי – והמצב הפיזי


 

במקרים רבים נדרשת חוות דעת פסיכיאטרית גם כאשר מקור הפניה פיזי, ולא נפשי. הסיבה לכך היא שיש היום מודעות גבוה לאופן שבו בעיות פיזיות, לרבות תאונות דרכים ותאונות עבודה, עשויות להשפיע גם ברמה הנפשית. למשל, אדם שמתמודד עם פיברומיאלגיה, מצב גופני המתאפיין בכאב כרוני, עשוי להפגין תסמינים של דיכאון או חרדה בשל המגבלות והכאבים. אם מצב נפשי זה פוגע בתפקוד שלו, לרבות ביכולת לבצע פעולות פשוטות או לעבוד, ייתכן כי ייקבעו עבורו שיעורי נכות מסוימים, ובהתאם גם קצבת נכות.

בנוסף אפשר לזהות גם השפעות נפשיות חמורות כאשר אדם סובל ממחלה כרונית או סופנית, ואנשים שעברו תאונת דרכים עשויים להפגין תסמינים של הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD).

 

איך עורכים חוות דעת פסיכיאטרית לביטוח לאומי?

 

כדי לערוך חוות דעת פסיכיאטרית, נדרש בשלב הראשון אבחון יסודי ומעמיק. האבחון מתבצע במסגרת פגישה אישית עם פסיכיאטר מומחה במרכז מיינדמי, במהלכה תמסרו את כל המידע הרלוונטי ביחס לרקע הרפואי והפסיכיאטרי שלכם. אם יש רשומות רפואיות שמתעדות מחלות, תרופות, אשפוזים ואפילו הערכות פסיכיאטריות קודמות, כדאי להביא אותן לפגישה.

מטרת האבחון היא להבין בצורה טובה את החוויות הרגשיות ותהליכי החשיבה שלכם, את התסמינים ואת התחושות שלכם, כדי לשרטט תמונה מקיפה וברורה כל ככל האפשר. במקרים מסוימים ייתכן כי יתקיימו פגישות ושיחות עם בני משפחה, שכן אלה האנשים שיכולים להעיד יותר מכל על הקשיים איתם אתם מתמודדים. בנוסף, אם יש בכך צורך, ייתכן שתתקבל הפניה לביצוע בדיקות גופניות או מבחנים פסיכודיאגנוסטיים.

פיסות המידע הללו קריטיות, והן אלה שמאפשרות לנו לכתוב חוות דעת מקצועית ומהימנה.

רגע לפני שאתם מגיעים אל הוועדה הרפואית, כדאי לוודא שיש לכם את כל המסמכים הנדרשים. בפרט רצוי שיהיו בידכם סיכום מחלה מהרופא המטלה, סיכומי אשפוז (אם היו), מכתב סיכום מפסיכולוג (אם יש) וכמובן – חוות דעת פסיכיאטרית החתומה על ידי פסיכיאטר מומחה. ככל שחוות הדעת מפורטת, ברורה ואובייקטיבית, כך היא תקל על עבודת הוועדה ותקצר את התהליך.

הצוות המקצועי במרכז Mindme, מרכז פסיכיאטרי וטיפול רגשי מתקדם בהנהלת ד"ר אילן וולקוב, מציע לכם מעטפת מקצועית ורחבה, שתבטיח חוות דעת פסיכיאטרית המכסה את כל ההיבטים הנדרשים, ומספקת מענה מקיף לכל דרישות הוועדה הרפואית. לקביעת פגישה ניתן ליצור איתנו קשר בטלפון מספר 03-6511229 או להשאיר פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.