דילוג לתוכן
הפרעת התנהגות נרקיסיסטית, אבחון, תסמינים ודרכי טיפול - מרכז מיינדמי

טיפול בנרקיסיזם

סביר להניח שנתקלתם במילה הזו לא מעט פעמים בעבר. ברוב המקרים היא נועדה כדי לתאר אדם שיש לו תחושה של עליונות או חשיבות עצמית גבוהה במיוחד. אלא שבפועל מדובר במונח שדורש הבנה עמוקה הרבה יותר. למעשה, רק אם נבין את המשמעות מאחורי המילה הזו, ואת ההשפעות שיש להפרעה, נוכל להציע לנשים וגברים עם נרקיסיזם טיפול איכותי ואפקטיבי באמת.

אם כן, חשוב לעצור ולהבין מה זה נרקיסיזם, אילו אתגרים מצפים בתהליך הטיפול במרכז MindMe ואיך ניתן להשתחרר מהבעיה?

הפרעת אישיות נרקיסיסטית – מה זה אומר?


באופן כללי, אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית הם אנשים שזקוקים באופן תמידי להכרה והערצה מצד אחרים, תוך שהם מתקשים להביע אמפתיה כלפי הסביבה שלהם. הם בטוחים שהם גדולים מכולם, יש להם חשיבות עצמית גבוהה מאוד ומנקודת מבטם של אחרים בסביבה שלהם, הם פשוט מרוכזים בעצמם. דרך אגב, יכול מאוד להיות שאנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית אכן מצליחים ובעלי אינטליגנציה גבוהה. הבעיה מתחילה כאשר הם מספרים לכולם עד כמה הם מוצלחים ומדהימים, ואפילו מכריזים כי רק אנשים חכמים ומוצלחים כמוהם יכולים להיות חלק מהמעגל הקרוב שלהם. לכאורה, לאנשים המתמודדים עם נרקסיזם תסמינים שאינם בהכרח שליליים. אנשים רבים היו שמחים להרגיש קצת יותר בטוחים בעצמם, וגם להאמין שמגיע להם הכל – ויותר. אלא שבמציאות, אנשים אלה מתמודדים עם קשיים רבים. למעשה, אחת הבעיות המרכזיות המאפיינת אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית, היא שהם מתקשים לנהל מערכות יחסים. יצירת קשרים זוגיים, שמירה על יחסי חברות תקינים ואפילו יחסים טובים עם הבוס הופכים לאתגר של ממש. הסיבה לכך ברורה. ככל שהם בטוחים שהם הטובים ביותר, כך הם עשויים לסרב לקבל כל סוג של ביקורת או פידבק שאיננו פחות מהערצה מוחלטת.

טיפול בנרקיסיזם ומה יוצר את ההפרעה מלכתחילה?


ישנם הסברים שונים להפרעת אישיות נרקיסיסטית. ההסבר הגנטי מקובל בהחלט, שכן מחקרים שונים מצאו שכיחות גבוהה יותר של התופעה בקרב מי שהוריהם אובחנו אף הם כבעלי אישיות נרקיסיסטית. הסבר אחר קשור בסגנון התקשרות חרדתי או לא בטוח עם הגורם המטפל, עוד בגילאים הצעירים יותר.  כך או כך, אין ספק שמדובר בבעיה שיכולה להפריע לשגרת חיים של אנשים נרקיסיסטים. הם עלולים לסבול מקשיים בזוגיות, בעבודה או בלימודים, וכן להפגין תסמינים של דיכאון, חרדה ובעיות חברתיות ורגשיות אחרת. לכן נדרש טיפול ממוקד ואפקטיבי. חשוב להבין כי במקרה של נרקיסיזם טיפול איננו מובן מאיליו, והוא בהחלט מהווה אתגר של ממש. לרוב הוא יידרש לאחר שהאדם הסובל מההפרעה יחווה כשלונות או אכזבות, ואלה ישפיעו לרעה על התפיסה העצמית שלו. גישות טיפוליות שונות מיועדות לספק מענה למצבים מהסוג הזה, כאשר המטרה העיקרית היא לסייע למטופל ביצירת תחושה של אמפתיה והתמודדות אפקטיבית עם משברים וכשלונות.  בתהליך זה נדרשים גם כלים פרקטיים שיאפשרו לאדם עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית להתמודד עם הרגשות שעולים במצבים שונים. רגשות אלה כוללים קנאה ואשמה, לצד הצורך הטבעי ביצירת קשרים אישיים עם אחרים.

הצעד הראשון – ליווי מקצועי, אם אתם מזהים בעצמכם את המאפיינים הללו, ומרגישים שאפשר ונכון לחיות אחרת, חשוב שתדעו כי מרכז מיינדמי, מרכז רב תחומי לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, מציע מעטפת מקצועית וייחודית המתאימה בדיוק לכם. בהתאם לצרכים שלכם יבנה הצוות תוכנית טיפול המשלבת בין כלים שונים, לרבות טיפול פסיכודינמי או טיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים ואף טיפול תרופתי המסייע בהתמודדות עם דיכאון ותסמינים אחרים. לפרטים נוספים ולקביעת תור התקשרו אלינו לטלפון מספר 03-6511229 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.