דילוג לתוכן
האם ניתן להחלים באופן מלא מסכיזופרניה? מיינדמי, מרכז פסיכיאטרי פרטי בהנהלת ד"ר אילן וולקוב

טיפול חדשני בסכיזופרניה

זה בהחלט מאתגר לרתום לטיפול אדם שעובר התקף פסיכוטי. ברגעים בהם פורצים התסמינים הגלויים לעין, כאשר האדם שמולנו בטוח שיש מי שרודף אחריו ומבקש לפגוע בו, יהיה זה כנראה בלתי אפשרי לפנות להיגיון. הסברים כמו "אתה רק מדמיין" או "אין שם שום דבר" לא יתקבלו, וכל ניסיון להוביל אותו לטיפול נדון כנראה לכישלון. הסיבה לכך פשוטה: אדם שעובר התקף מהסוג הזה אינו מודע למציאות, ובוודאי אינו מבין עד כמה הוא זקוק לטיפול. הוא מסתגר ומתנתק, והמחלה עשויה להחמיר.

לצד כל זאת חשוב להדגיש כי יש בהחלט לא מעט לעשות, ויש היום לחולי סכיזופרניה טיפול חדשני. הטיפול התרופתי טוב יותר, את תופעות הלוואי ניתן לצמצם והשילוב בין מענה זה לבין טיפול פסיכיאטרי ממוקד יכול לחולל שינוי של ממש, ואף לשפר את סיכויי ההחלמה.

לפני הטיפול: אבחון סכיזופרניה


ההסכמה הרווחת היום היא כי ניתן להאט משמעותית את הפגיעה המוחית, ככל שהטיפול בסכיזופרניה יחל בשלב מוקדם יותר. לכן מומלץ כי בכל מקרה שבו יש חשד כי האדם הקרוב ללבכם מפגין תסמינים (לרבות מחשבות שווא, הזיות או חשיבה בלתי מאורגנת), תתקיים פגישה עם פסיכיאטר מוקדם ככל האפשר. במהלך הפגישה יעריך המטפל את המצב באמצעות סדרת שאלות, ודרכן הוא ינסה להבין את דרכי החשיבה של המטופל. במפגש זה ניתן לשלול גם גורמים אחרים אשר עשויים להסביר את התסמינים, כמו גידול במוח, פגיעה באיזון המינרלים בדם או השפעה של סמים למשל. בנוסף ייתכן כי תסמינים של דיכאון קשורים במצב פסיכוטי מסוים, ולכן על המטפל לבצע ניתוח מעמיק ויסודי מאוד כדי לאבחן את ההפרעה ואת חומרתה, ולהציע תוכנית טיפול.

טיפול תרופתי לחולי סכיזופרניה


אחת משיטות הטיפול המרכזיות בסכיזופרניה כללה מאז ומעולם שימוש בתרופות. אם נאמר זאת בכנות גמורה ובפה מלא – הטיפול התרופתי בכל הקשור להפרעות פסיכוטיות איננו מושלם, והוא אף לא תמיד אידיאלי. עם זאת, מדובר בתחום שממשיך להתפתח כל העת, ויש כיום לא מעט תרופות משופרות אשר מצמצמות באופן דרסטי את תופעות הלוואי. במהלך הדיאלוג עם המטפל ניתן לא רק לבחור את הטיפול התרופתי המתאים, אלא את שיטות הטיפול המתאימות. זאת מתוך ההבנה כי תרופות לבדן אינן מספקות פתרון מושלם, וחשוב לבנות תוכנית טיפול אפקטיבית ומקיפה שכוללת טיפולים נוספים, לרבות טיפול פסיכותרפיה, טיפולים משפחתיים ותהליכי שיקום קהילתי. באמצעות כלים אלה יכולים לחוות חולי סכיזופרניה החלמה מלאה, ולהגיע לתפקוד ברמה גבוהה הרבה יותר.

אשפוז בעקבות התקף פסיכוטי


במקרים מסוימים ייתכן כי התקף פסיכוטי חריף יוביל לאשפוז. לרוב מדובר באשפוז כפוי, פשוט משום שהמטופל אינו מודע למצבו, ולכן הוא עשוי לסרב לטיפול שיכול להציע לו הקלה אמיתית. מצד שני, במהלך האשפוז ניתן להגן עליו ועל הסביבה שלו, ולדאוג לבריאותו. זהו כמובן רק צעד ראשון בתהליך, ונדרש תהליך שיקום לאחר אשפוז פסיכיאטרי, כמו גם ליווי ותמיכה למשפחות מתמודדי נפש לכל אורך הדרך.

לאחר תקופת האשפוז, ניתן לתכנן את המשך הטיפול ולשלב בין טיפול תרופתי לטיפולים רגשיים משלימים. מרכז MindMe, מרכז רב תחומי לטיפול פסיכיאטרי פרטי מתקדם, מלווים את המטופלים במסע המאתגר, הליווי כולל טיפול פסיכיאטרי ופסיכולוגי, מדריך שיקום ובניית תוכנית טיפולית מותאמת למצב ולצרכים של כל מטופל. אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר בטלפון מספר: 03-6511229, תוכלו גם להשאיר פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.