דילוג לתוכן
דיכאון אחרי לידה - MindMe, מרכז רב תחומי לטיפול פסיכיאטרי פרטי מתקדם

טיפול בדיכאון

כולנו עצובים מפעם לפעם, וזו ללא ספק תחושה טבעית והגיונית לחלוטין. אלא שלרוב, תחושת העצבות הזו איננה משפיעה על שגרת החיים שלנו. היא לא פוגעת בתפקוד, בקשרים החברתיים או ביכולת שלנו לפעול ולחשוב באופן רציונלי. עם זאת, מי שסובל מדיכאון מכיר את האתגרים הללו היטב. הוא מתמודד עם תסמינים של דיכאון, כמו קשיים בהירדמות, עייפות, חולשה, מועקה כבדה, חשש מפני העתיד, אובדן תיאבון או לחלופין, עלייה במשקל בשל אכילה רגשית. הוא עלול לאבד עניין בפעילויות אשר הסבו לו הנאה בעבר, ובכלל, נדמה כי ישנו תהליך איטי של דעיכה המשפיע על התפקוד היומיומי.
באופן טבעי, החשש העיקרי שלנו הוא מפני אובדנות. למעשה, בשנת 2020 דיווח משרד הבריאות על 6,200 נסיונות התאבדות. אין ספק שמדובר בבעיה לאומית המחייבת תשומת לב וטיפול מתאים.

מה הם הגורמים לדיכאון?


לפני שנבין מה גורם לדיכאון, חשוב לעצור ולהבהיר כי מדובר במצב רפואי מורכב. זוהי לא תוצאה של חולשה אישי, וגם לא סימן לקיומו של פגם כזה או אחר באופי של האדם. למעשה, אין גורם אחד שיכול להסביר את הדיכאון, אלא מספר גורמים, לרבות נטיה גנטית, גורמים ביולוגיים ומצבים רפואיים שונים, וכן אירועי חיים קשים וגורמים פסיכולוגיים אחרים.
  • נטייה גנטית: קיומה של היסטוריה משפחתית של דיכאון או הפרעות מצב רוח אחרות עשויה להגביר את הנטייה של האדם לפתח דיכאון. גם גנים מסוימים יכולים להשפיע על האופן שבו יגיב האדם במצבי לחץ, ועל הסיכון כי יחווה דיכאון.
  • גורמים ביולוגיים: העדר איזון בכימיקלים כמו סרוטונין, דופמין ונוראפינפרין; שינויים במבנה המוח ובאיכות תפקודו; הפרת האיזון ההורמונלי, למשל בגיל ההתבגרות, במהלך ההריון, אחרי לידה או בגיל המעבר. כל אלה עלולים לעורר דיכאון או להחמיר את המצב הקיים.
  • אירועי חיים קשים: הסיכון להתפתחות דיכאון גדל כאשר ישנם אירועים המערערים את שגרת החיים ואת תחושת הביטחון, לרבות אובדן, קשיים זוגיים או כלכליים וכו'.
  • מצבים רפואיים: התמודדות מתישה עם כאב כרוני ומחלות שונות כמו סוכרת, מחלות לב והפרעות נוירולוגיות, היא התמודדות שעלולה להוביל לדיכאון.
  • שימוש בחומרים ממכרים: שימוש יתר בסמים, אלכוהול ואף תרופות מרשם עשוי לחולל שינויים כימיים במוח, וכך להגביר את הסיכון לדיכאון.
  • טראומה: אירועי חיים שליליים או טראומה בילדות יכולים להשפיע בטווח הארוך על בריאות הנפש, ולהגביר את הסיכון לדיכאון. בישראל זוהי תופעה נפוצה למדי (בשל הלם הקרב) המחייבת טיפול בפוסט טראומה באופן מקצועי.

טיפול בדיכאון – איך עושים את זה?


טיפול בדיכאון מתחיל במודעות של הפרט לקיומו, ובהחלטה שלו לפנות לקבלת עזרה. חשוב לזכור כי התמודדות עם דיכאון יעילה יותר כאשר מעורב בתהליך איש מקצוע שיכול להציע תוכנית התערבות ייחודית, המתאימה לצרכים האישיים שלכם. הנה כמה דרכים להתמודד עם דיכאון:
  • טיפול פסיכותרפיה, או טיפול בשיחות, לרוב באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול בין אישי או טיפול פסיכודינמי. מטרת הטיפול לזהות דפוסי חשיבה שליליים, לשנות אותם, ולפתח אסטרטגיות אפקטיביות להתמודדות.
  • טיפול תרופתי, אשר מטרתו לסייע באיזון הכימיקלים במוח ולהקל על תסמיני הדיכאון, אך הוא איננו מחליף שיטות טיפול אחרות, אלא נלווה אליהן.
  • טיפול בנזעי חשמל (ECT), הליך במסגרתו מועבר זרם חשמלי קצר למוח כדי לגרום התפרצות חשמלית מבוקרת. התפרצות זו מחוללת שינויים רבים בתפקוד המוח, ומפעילה גנים המעורבים בייצור חומרים המופרשים במוח, כגון נוראפינפרין, סרוטונין ודופמין. בהשוואה לתרופות, לטיפול בנזעי חשמל השפעה חזקה לאין ערוך בהפעלת גנים אלה, ולכן הוא נחשב לטיפול היעיל ביותר במצבי דיכאון קשה.
  • גרייה מגנטית מוחית (TMS), הליך לא פולשני המשתמש בשדות מגנטיים כדי לעורר אזורים ספציפיים במוח הקשורים לוויסות מצב הרוח. בהשוואה לטיפול בנזעי חשמל מדובר בהליך עדין יותר, שאינו פולשני ולכן השפעתו פחותה.
לצד שיטות אלה ניתן לשלב גם אורח חיים בריא, מיינדפולנס ומדיטציה, ואף קבוצות תמיכה וטיפול זוגי או משפחתי. 

דיכאון איננו תופעה נדירה, ובוודאי שלא מדובר בבעיה שצריך להסתיר. אם אתם מתמודדים עם דיכאון אתם לא לבד, וחשוב לפנות לעזרה מוקדם ככל האפשר כדי להתחיל במסע ההחלמה. במרכז MindMe, מרכז רב תחומי לטיפול פסיכיאטרי פרטי מתקדם תמצאו מסגרת עוטפת ומקצועית, המתאימה לכל אחד ואחת את הטיפול המדויק ואת המענה האידיאלי. כדי לשנות את המציאות ולבנות תוכנית טיפולית המתאימה לצרכים האישיים שלכם, אנחנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר עם מרכז מיינדמי, בטלפון מספר 03-6511229 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.