דילוג לתוכן
התמכרות למסכים במרכז מיינדמי, מרכז לטיפול רגשי ופסיכיאטרי מתקדם

התמכרות למסכים

סביר להניח שזה נשמע לכם הגיוני ומוכר, ואם הייתם נשאלים, הייתם בוודאי מסכימים שיש תופעה כזאת. עם זאת, בספר האבחנות הפסיכיאטרי (DSM), התמכרות למסכים איננה מוגדרת באופן רשמי, בהשוואה להתמכרויות אחרות שמצוינות בה במפורש, כמו התמכרות לסמים או אלכוהול.

למעשה, בעוד התמכרויות אחרות אפשר לזהות באופן יחסית ברור, בכל הקשור למסכים הכל נעשה קצת יותר מורכב. לא תמיד קל לנו להגדיר מתי הבילוי מול המסך ממושך מדי, או האם האדם מול המסך הגיע למצב של אובדן שליטה. חוץ מזה, בעוד גמילה מאלכוהול מאופיינת לרוב בפרידה מארון המשקאות, המסכים נמצאים סביבנו כל הזמן, בבית, בעבודה, בלימודים ואפילו לצרכים חברתיים. אז מה אפשר בכל זאת לעשות, ואיך מתבצע טיפול בהתמכרויות במרכז מיינדימי?

התמכרות למסכים – המרדף אחר הדופמין


לא מעט אנשים מבלים זמן מכובד מול המסך. הם מגיעים בסוף היום אל המחשב, ומשחקים במשך שעה, או צופים בסרט טוב לפני השינה, ואפילו מתעדכנים בכל הנעשה ברשתות החברתיות. בחלק מהמקרים השימוש נעשה הרבה פחות סביר, ויש לו השפעות משמעותיות מאוד. האדם מגיע אל המחשב ומעביר מול המסך 10 שעות שלמות, גם על חשבון שעות השינה שלו. לחלופין, הוא משועמם ובודד במהלך סוף השבוע, וכך הוא מוצא עצמו מהמר, מבצע רכישות חסרות תכלית או צורך פורנו באופן מופרז.

כדי להבין את המנגנון הביולוגי, חשוב להבין כי כל התמכרות לקניות, פורנו או מסך נובעת מהפרשת חומר במוח שנקרא דופמין. ההפרשה המהירה שלו מעוררים את הדרישה למנה נוספת, והיא מגיעה בקלות רבה יותר כשאנחנו מבצעים פעולה פשוטה וזמינה, כמו צפייה במסך. ההצלחה המקצועית יכולה גם היא להוביל להפרשת דופמין אבל באופן טבעי, היא דורשת הרבה יותר אנרגיה.

איך מזהים התמכרות למסכים?


טיפול בהתמכרויות מחייב זיהוי מוקדם של דגלים אדומים והנה כמה דוגמאות עיקריות:

  • זמן מסך ארוך מהרגיל, והרבה מעבר למתוכנן.
  • למרות השאיפה להתנתק מהמסך, זה פשוט לא קורה.
  • ישנה השקעה רבה ביצירת זמן מסך ובעיסוק במסכים.
  • המסכים מושכים את תשומת הלב יותר מפעילויות ועיסוקים אחרים.
  • השימוש התדיר במסכים פוגע בעבודה או בלימודים, ובכל זאת נמשך.
  • השימוש התדיר במסכים פוגע במערכות יחסים משמעותית, ובכל זאת נמשך.
  • השימוש במסכים נמשך גם כאשר הוא מהווה סכנה, למשל בעת הנהיגה.
  • השימוש במסכים אינו פוסק גם כאשר הוא יוצר בעיה פיזית (כאבי צוואר) או נפשית (תסמינים של חרדה או דיכאון)
  • כאשר הנייד נותר ברכב או במקום אחר, מפלס המתח גבוה עד לחיבור אליו מחדש.
  • ביקורת מצד סובבים, על בילוי זמן רב מדי מול המסך, מעוררת אצל האדם כעס.

איך נראית התמכרות למסכים מהצד?


כדי לזהות האם האדם הקרוב אליכם מכור למסך, יש כמה סימנים מרכזיים שכדאי לשים אליהם לב. למשל, האם הוא מסתגר בחדר והשיחות שלו עם אחרים נעשות תכופות הרבה פחות? האם יש לו פחות תחביבים וחברים, ואפילו פחות שעות שינה, אנרגיה או תיאבון?

רצוי לשים גם לשינויים בהתנהגות, לרבות נטייה לשקר או לסלף כדי להמעיט בחומרת המצב, למשל הנטייה להערכת חסר בכל הקשור לזמן שהייה מול המסך. בנוסף ההתמכרות עשויה להתבטא בתופעות גופניות שונות, לרבות כאבי גב ודלקות, וכן ניתן לזהות ירידה קוגניטיבית. הסיבה לכך ברורה: אדם המכור למסך מוותר על שעות שינה, מרוכז הרבה פחות ונוטה לשכוח יותר ולאבד מהחדות והפוקוס שלו. זו נקודה קריטית, שהרי תפקוד קוגניטיבי עשוי להשפיע גם על הביטחון העצמי בקרב בני ובנות נוער, ועל התפקוד בכלל, כאשר מדובר באדם קשיש.

טיפול בהתמכרות למסכים

התמכרות למסכים שונה במהותה ממקרים אחרים של התמכרות למשככי כאבים, סמים או אלכוהול. קשה יותר להעריך את חומרת הבעיה, וגם סביר להניח שהמכור יכחיש שיש לו בעיה. למרות זאת נדגיש כי אבחון מוקדם וטיפול מקצועי יכולים לשנות לחלוטין את התמונה, ולמרות שלא ניתן להגיע למצב של ניתוק מלא מהמסך, ניתן להפחית משמעותית את הצריכה ואת השפעותיה. טיפול פסיכולוגי וקשר טיפול עמוק בין המטפל למטופל, אלה יאפשרו לחשוף קונפליקטים שונים, מודעים או לא מודעים, שעשויים להסביר את מקור ההתמכרות ומחייבים טיפול ממוקד.

במרכז מיינדמי, מרכז פסיכיאטרי וטיפול רגשי פרטי, בהנהלת ד"ר אילן וולקוב, תוכלו לקבל מענה פרטני ומקצועי מאוד לטיפול בהתמכרויות, לצד הדרכת הורים, תמיכה מקצועית ובמקרים מסוימים אף מעקב פסיכיאטרי, אם יש בכך צורך. כדי לטפל בהתמכרות שלכם או של אדם הקרוב אליכם, אנחנו מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר טלפוני בטלפון מספר: 03-6511229 או להשאיר פרטים בטבלה מטה ונציגינו יחזרו אליכם בהקדם.