דילוג לתוכן
חרדה חברתית אינה גזירת גורל למידע בקרו במרכז מיינדמי, טיפול רגשי מתקדם

טיפול בחרדה

חרדה היא תגובה טבעית, למשל כאשר ישנה תחושה של סכנה, או כאשר קיים החשש שמשהו רע עומד לקרות. אלא שיש גם מקרים בהם תחושות אלה מעוררות מצוקה אמיתית, המחשבות לא מרפות והתגובות הללו משפיעות על התפקוד ועל איכות החיים בכלל. מאחר וישנם סוגים שונים של הפרעות חרדה, וגם ההשפעות שלהן אינן זהות אצל כלל הסובלים מהן, טיפול בחרדה מותאם לכל אחד ואחת באופן פרטני, והוא משלב בדרך כלל בין מספר שיטות עיקריות, עליהן נרחיב בהמשך.

תסמינים של חרדה שכדאי להכיר


לפני שנרחיב על שיטות טיפול בחרדה, חשוב לזהות את הסימנים המוקדמים המעידים על קיומה של הפרעה. אמנם לא מדובר בהפרעה מסכנת חיים, אבל המצוקה שהיא מעוררת והפגיעה שלה בתפקוד מחייבות מענה מקצועי וליווי של מומחים בתחום הטיפול. אם כן, תסמינים של חרדה  ניתן לחלק לשניים. מצד אחד תסמינים גופניים, למשל תחושת יובש בפה, זיעה מוגברת, בחילות וסחרחורות, ידיים קרות, רעידות ודופק מואץ. מן הצד השני ניתן לזהות גם תסמינים פסיכולוגיים, כמו עצבנות או ניתוק של האדם מעצמו. אנשים שמתמודדים עם חרדה מדווחים גם על מחשבות בלתי פוסקות שמעוררות בהם עוד יותר מתח וחרדה. הם מתקשים להירדם, וגם שנת הלילה הקצרה שלהם איננה איכותית. הם משקיעים אנרגיה רבה בהימנעות מהגורם המשפיע עליהם, ובנוסף הם עשויים לדווח גם על תסמינים של דיכאון . מכאן החשיבות הרבה שיש לקבלת טיפול מהיר, מקצועי ומקיף מאוד.

טיפול בחרדה – שילוב בין שיטות שונות


כדי לאפשר לאדם להתמודד עם החרדה בצורה יעילה וטובה, להפחית את התסמינים ולהגיב באופן מיטבי עם הופעתו של הגירוי השלילי גם בעתיד, נדרש שילוב בין גישות טיפול שונות. טיפול פסיכולוגי משתלב עם טיפול תרופתי וליווי של פסיכיאטר, שיציע תוכנית התערבות מעמיקה ויסודית מאוד, בהתאם לצרכים הייחודיים של כל אחד ואחת. הנה כמה מהשיטות העיקריות שניתן לשלב בתוכנית הטיפול:
  • טיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים (CBT) – טיפול הנחשב ליעיל מאוד בריפוי הפרעות חרדה. בשיטה זו מתמקד המטפל בזיהוי דפוסי החשיבה השליליים של האדם, וכן בזיהוי ההתנהגויות השליליות, כדי לאתר את הגורמים להתקפי החרדה ולאפשר שינוי של דפוסי החשיבה והתגובה. למעשה, באמצעות CBT ניתן לנהל את תסמיני החרדה באמצעות אסטרטגיות התמודדות וטכניקות הרפיה וניהול מתחים.
  • טכניקות הרפיה – המטפל לומד טכניקות נשימה שונות, מתרגל מיינדפולנס ומדיטציה, ואף משלב גם אימוני יוגה וטאי צ'י עם טכניקות פרקטיות לניהול זמן והצבת גבולות. כל אלה יחד מסייעים בהפחתת המתח והלחץ, וכך מקלים גם על עוצמתם של התקפי החרדה, ועל התדירות שלהם.
  • טיפול תרופתי – ישנם מקרים בהם יוצעו תרופות נוגדות דיכאון, שמטרתם לנהל את ההפרעה, ובפרט בתחילת התהליך הטיפולי. כדורים נגד חרדה מאפשרים את תהליך הריפוי הנפשי-קוגניטיבי-התנהגותי.
  • שינוי אורח החיים – אימוץ אורח חיים בריא ושילוב בין תזונה מאוזנת לפעילות גופנית מסודרת, שינה מספקת והימנעות מקפאין, סמים או אלכוהול, הוא כלי חיובי וחשוב אשר תורם לבריאות הנפשית בכלל.
  • קבוצות תמיכה – הצטרפות לקבוצת תמיכה מעניקה תחושה של שייכות, בנוסף להבנה שיש עוד אנשים שנמצאים במצב דומה, מזדהים עם החוויה ומבינים את התחושות ואת המצוקות. קבוצה כזו מציעה הכלה, הקשבה ואסטרטגיות חיוניות להתמודדות. שיטות הטיפול הקיימות מספקות מענה פרטני וממוקד לאנשים שמתמודדים עם הפרעות חרדה, ועם ההשלכות שלהן על היבטים שונים בחיים. עם זאת, חשוב מאוד לזכור כי הטיפול דורש זמן וסבלנות, ומכאן גם החשיבות הרבה שיש לליווי המקצועי של מומחים לבריאות הנפש.

צוות המומחים של מרכז MindMe, מרכז פסיכיאטרי פרטי לטיפול רגשי מתקדם, בהנהלת ד"ר אילן וולקוב, כולל את מיטב הפסיכיאטרים פסיכולוגים ואנשי מקצוע עתירי ניסיון המומחים בטיפול בחרדה. המרכז מעניק מעטפת מקיפה למטופל ולבני המשפחה, קיימת גם אפשרות להשתתף בקבוצת תמיכה וכמובן שכל הטיפולים בחרדה מתבצעים בהתאמה אישית לכל מטופל. לקבלת ייעוץ וטיפול מותאם אישית, אנחנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר בטלפון מספר: 03-6511229 ניתן גם להשאיר פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.