דילוג לתוכן
תרופות למאניה דיפרסיה ב-MindMe, מרכז פסיכיאטרי בהנהלת ד"ר אילן וולקוב

תרופה למאניה דיפרסיה

זוהי הפרעה פסיכיאטרית המוכרת גם בשם הפרעה דו קוטבית, והיא שכיחה אצל 1% עד 3% מכלל האוכלוסייה הבוגרת בעולם. היא מאופיינת בתנודות קיצוניות ויציבות (למשך מספר ימים, לרוב) במצב הרוח, משמע באפיזודות של דיכאון (דיפרסיה) ומצד שני באפיזודות של שמחה מוגזמת (מאניה). אין ספק שהפער בין שני קצוות אלה פוגע במידה רבה באיכות החיים, ואף עלול להסב נזקים משמעותיים מאוד לתחומי חיים שונים. לכן חשוב להבין מה זה מאניה דיפרסיה, לאבחן את ההפרעה בזמן ולהציע טיפול מתאים.

תרופה למאניה דיפרסיה – לייצוב מצב הרוח


מטופלים רבים נוטים להאמין כי טיפול במייצב רוח נועד למנוע אפיזודות מאניה בלבד. עם זאת, חשוב לדעת כי מדובר בתרופה שמסייעת במניעת שני האירועים גם יחד. למעשה, העדות המחקרית בדבר דו קוטביות מלמד שגם באפיזודה דיכאונית נכון לטפל דווקא במייצב, ולא בנוגד הדיכאון.

תרופה למאניה דיפרסיה ברשימת מייצבי מצב הרוח היא ליתיום (Lithium), מינרל המצוי בטבע, המייצב (במינון מותאם שנקבע לפי רמות התרופה בדם) את פעילות תאי המוח ומונע את התנודות במצב הרוח. אף שהתרופה יעילה מאוד, היא כרוכה גם בשלל תופעות לוואי, ובהן פגיעה בתפקודי בלוטת התריס, ברמות המינרלים בדם ובתפקודי הכליות. לכן נדרש מעקב צמוד של פסיכיאטר מומחה, אשר בודק את רמות התרופה בדם, מנטר את בדיקות בלוטת התריס והכליות ושאר הבדיקות שעורכים במעבדת הדם. אם ניתן ליווי מקצועי וסדיר, הסבירות לפגיעה כלשהי פוחתת, והמטופל נהנה משנים, ואף מעשורים רבים, של יציבות נפשית ורגשית. 

תרופות מוכרות נוספות הן טגרטול (Carbamazepine), דפלפט (Valproic acid) ולמיקטל (Lamotrigine), תרופות המשמשות במקור לטיפול באפילפסיה, אבל אנחנו, הפסיכיאטרים, אימצנו אותן, כשהתברר שהן יודעות לייצב לא רק פעילות חשמלית לא סדירה של המוח, אלא גם את מצב רוחו של המטופל. גם תרופות אלה דורשות ניטור מעבדתי ורפואי תקופתי, וגם הן משיגות הטבה לאורך זמן (לעיתים תרופה אחת לבדה, ולעיתים שילוב שלהן או בשילוב תרופות ממשפחה אחרת).

תרופות למאניה דיפרסיה ב-MindMe, מרכז פסיכיאטרי בהנהלת ד"ר אילן וולקוב

תרופות אנטי פסיכוטיות למאניה דיפרסיה


בהחלט נפוץ לשמוע מטופלים אשר מאובחנים עם מאניה דיפרסיה, כאשר הם תוהים מדוע ניתנת להם תרופה שמתאימה לטיפול בסכיזופרניה. אלא שגם במצבי מאניה דיפרסיה רגילים לכאורה, מקובל להשתמש בתרופה אנטי פסיכוטית אשר מייצבת את מצב הרוח של המטופל. הסיבה לכך היא שהתרופות האנטי פסיכוטיות המתקדמות יותר (Ariply, Seroquel, Zyprexa או Risperdal) הוכיחו שהן יודעות להרגיע מצב מאני חריף. יותר מכך, הן יכולות להגביר את כוחן של תרופות נוגדות דיכאון, ולייצב לאורך זמן מצבי רוח תנודתיים. 

לצד זאת חשוב להדגיש כי המעקב אחר נטילת התרופות האנטי פסיכוטיות שונה מעט מהמעקב אחר מייצבי מצב הרוח. לא נהוג לבדוק את רמתן בדם, ונדיר שבדיקות מעבדה רגילות של מינרלים יאתרו שינויים, אך הן בהחלט עשויות לחולל תופעות לוואי מטבוליות (השמנה בטנית, עלייה בשומנים "רעים" בדם, יתר לחץ דם, סוכרת).

נוגדי דיכאון למאניה דיפרסיה


אנשים אשר מתמודדים עם מאניה דיפרסיה מציגים לרוב תסמינים של דיכאון. אם כן, לא מפתיע לגלות כי תרופות המשמשות גם לצורך טיפול בדיכאון מתאימות לחולי מאניה דיפרסיה. הנפוצה שבהן היא משפחת התרופות מעכבות הסרוטונין (SSRI), כגון לוסטרל, פרוזאק, ציפרלקס וחברות אחרות. 

לעיתים, בשל החשש מפני מעבר פתאומי (סוויץ') מדיכאון למאניה, מהססים לרשום תרופות אלה לאנשים המתמודדים עם מאניה דיפרסיה ועוברים אפיזודה דיכאונית. ובכל זאת יש פסיכיאטרים שמאמינים כי שילוב של נוגדי דיכאון עם "רשת ביטחון" – מייצב מצב רוח או תרופה אנטי-פסיכוטית – עשוי לקצר את משך האפיזודה הדיכאונית. מהלך טיפולי כזה דורש מעקב צמוד יותר (לפעמים של צוות רחב יותר, הכולל פסיכולוג שפוגש את המטופל לפגישות סדירות) ואמון עמוק יותר בין המטופל לרופא.

אחד המאפיינים המרכזיים והחשובים ביותר להתמודדות עם מאניה דיפרסיה, הוא שמירה על רצף טיפולי. אבחון ההפרעה וליווי של פסיכיאטר מומחה, אשר הופך לחלק בלתי נפרד מתהליך הטיפול, הם חיוניים כדי שניתן יהיה לאתר תנודות קלות מיד כאשר הן מתרחשות. במרכז מיינדמי תקבלו אבחון מעמיק וליווי אישי לכל אורך הדרך, והצוות המקצועי שלנו ישמח לסייע לכם. לתיאום פגישה, לאבחון ולקבלת טיפול מקצועי מקיף, אנחנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר בטלפון מספר: 03-6511229. תוכלו גם להשאיר פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.