דילוג לתוכן
הכירו את התרופה ציפרלקס - Mindme, מרכז פסיכיאטרי

הכירו את התרופה – ציפרלקס (Cipralex)

בשלב מסוים הפך השם ציפרלקס לשם הנרדף לכל תרופה נוגדת דיכאון, בדיוק כמו השימוש במילה פלאפון כדי לתאר כל טלפון סלולרי, ללא קשר לזהותה של חברת התקשורת. אלא שבפועל, ציפרלקס הוא השם המסחרי של התרופה אסציטאלופרם אוקסלט (Escitalopram Oxalate), ובבתי המרקחת ייתכן שיוצעו לכם חלופות כמו אֶסטו; אסציטאלופרם טבע. אפשר להיות רגועים, גם הן יעילות.

מתי לוקחים ציפרלקס?


ברוב המקרים מקובל לרשום ציפרלקס לאנשים עם תסמינים של דיכאון מז'ורי. למשל, כאשר מצב הרוח ירוד והאדם מאבד עניין בפעילויות שהסבו לו הנאה קודם כל, וכן כאשר ישנם שינויים משמעותיים בתיאבון, הפרעות שינה, עייפות ותחושה של חוסר ערך, האשמה עצמית וקשיים בריכוז.

בנוסף, ציפרלקס יעילה גם לצורך טיפול בחרדה, לרבות במקרים של הפרעת חרדה כללית, המאופיינת בחוסר שקט והפרעות שינה, וכן במקרים של הפרעת חרדה חברתית או לצורך טיפול ב-ocd. לצד כל אלה ניתן לרשום ציפרלקס גם למטופלים שמתמודדים עם הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD), בפרט כאשר התערבויות אחרות אינן מקלות על התסמינים.

כל מה שחשוב לדעת לפני קבלת מרשם ציפרלקס


כפי שאפשר לזהות, ציפרלקס היא תרופה יעילה המשולבת בטיפול במגוון רחב של מצבים פסיכיאטריים, והיא יכולה לספק הקלה משמעותית. היא למעשה מעכבת באופן סלקטיבי את הספיגה החוזרת של סרוטונין במוח, פעולה המגבירה את ריכוז הסרוטונין במרווח הסינפטי וכך מובילה לשיפור במצב הרוח ולצמצם התסמינים.

עם זאת, חשוב לזכור כי לפני קבלת ציפרלקס יבקש הפסיכיאטר לקבל כמה פרטים חשובים:

  • כל תרופה נוספת שאתם נוטלים, לרבות תרופות ללא מרשם ואפילו תוספי מזון, כדי לוודא שאין כל סתירה בין הרכיבים שלהם לבין הציפרלקס.
  • כל אלרגיה לתרופות בכלל, ובאופן ספציפי לתרופות ממשפחת SSRI.
  • כל תרופה אחרת בה אתם משתמשים לטיפול בדיכאון, שכן השילוב ביניהן עלול להשפיע על לחץ הדם שלכם.
  • כל מעכב מונואמין אוקסידאז (MAOI) שנטלתם לאחרונה, כדי להימנע מהסיכון לתסמונת סרוטונין.
  • כל בעיה רפואית, לרבות בעיות לב, אפילפסיה, סוכרת, גלאוקומה או מחלות כבד.
  • כל מצב רפואי שיש להתייחס אליו, לרבות הריון קיים או מתוכנן.

ציפרלקס – מינון נדרש


על בסיס המידע שיקבל הרופא המטפל, הוא יכול לקבוע את המינון הנדרש או לחלופין, להגדיר מינון התחלתי אשר יעודכן בהמשך, על פי הצורך.

כך או כך כדאי להדגיש כי בעת נטילת ציפרלקס חשוב להגביל ככל האפשר את צריכת האלכוהול, ואף להימנע ממנו לחלוטין, משום שהוא מגביר את הסיכון לתופעות לוואי שונות. כדאי לדעת שגם לאשכוליות (ומיץ אשכוליות) יש השפעה על יעילות התרופה ולכן כדאי להימנע מאשכולית בכל צורה שהיא, בזמן שאתם נוטלים ציפרלקס. גם צריכה מוגזמת של קפאין יכולה להחמיר חלק מתופעות הלוואי (כמו עצבנות או איש שקט), ומכאן שרצוי להפחית גם בצריכת הקפה.

אל ההמלצות הללו נוסיף עוד אחת חשובה: ציפרלקס עלולה לגרום לישנוניות או לסחרחורת אצל אנשים מסוימים. לכן עד שלומדים את השפעת התרופה, כדאי להימנע מפעילויות הדורשות ערנות, כגון נהיגה או הפעלת מכונות כבדות.

ציפרלקס – תופעות לוואי שחשוב להכיר

בדומה לתרופות רבות אחרות, גם ציפרלקס לא חפה מתופעות לוואי, אם כי גם כאן מדובר בתופעות שעשויות להופיע אצל אנשים אחרים, ולא אצל אחרים. ברוב המקרים מדווחות תופעות לוואי קלות ונסבלות, אבל חשוב לעדכן את הרופא המטפל בכל מקרה שבו הן מתמשכות או פוגעות בתפקוד. תופעות הלוואי הנפוצות, בפרט בתחילת הדרך, הן:

  • הפרעות שינה
  • ישנוניות
  • בעיות במערכת העיכול
  • כאבי ראש
  • יובש בפה
  • איש שקט
  • עלייה בתיאבון (ובמשקל)
  • פגיעה בתפקוד המיני

בנוסף לאלה נציין את תסמונת הסרוטונין, הנחשבת נדירה אבל מסוכנת. היא מאופיינת באי שקט, הזיות, דופק מהיר, חום, נוקשות שרירים ובעיות קואורדינציה. אם חווים תסמינים אלה, יש לפנות לטיפול רפואי מיידי, וכמובן בכל מקרה בו מופיעים תסמינים אחרים שלא פירטנו כאן. כדאי גם לעדכן את הרופא המטפל בכל שינוי באשר הוא, למשל במקרה שקיבלתם מרשם לתרופה מרופא אחר, או במקרה שבו המצב הפיזי השתנה (הדוגמה הקלאסית היא, כמובן, הריון).

ציפרלקס – לא מושלמת אבל יעילה

מעל לכל, ציפרלקס היא תרופה כמו כל אחת אחרת, וכמו קרובות המשפחה שלה גם היא לא מושלמת. אם הרופא המטפל בחר לרשום לכם ציפרלקס, ההחלטה הזו התקבלה בעקבות הערכה יסודית של הבריאות הפיזית והנפשית, ועל בסיס ההיסטוריה הרפואית והתסמינים הקיימים. ללא טיפול עשוי להיגרם לגוף ולנפש נזק משמעותי וסבל רב, ואת זה אנחנו שואפים למנוע.

בכל מקרה, לפני שתקבלו מרשם ציפרלקס תתבצע בחינה יסודית ומעמיקה על ידי צוות מרכז Mindme, מרכז פסיכיאטרי וטיפול רגשי מתקדם בהנהלת ד"ר אילן וולקוב. רק על בסיס אבחון מקצועי ומקיף ניתן לקבוע את אופי הטיפול התרופתי, וכל כלי אחר שיכול לספק לכם מענה מושלם, לרבות טיפול פסיכולוגי, מיינדפולנס וגישות טיפוליות נוספות. לתיאום תור ולקבלת ייעוץ אישי אנחנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר בטלפון מספר 03-6511229 או להשאיר פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.