דילוג לתוכן
הפרעת אישיות נרקיסיסטית - MindMe, מרכז פסיכיאטרי וטיפול רגשי פרטי

סוגי הפרעות אישיות

יש לכל אחת ואחד מאיתנו אישיות מיוחדת. היא נוצרה והתעצבה לאורך השנים, ויש לא מעט גורמים שהשפיעו על התהליך הזה. הרגשות, החלומות, המחשבות וגם הפחדים והאכזבות, כל אלה הם חלק ממי שאנחנו, ומהאנשים שהפכנו להיות. הם משפיעים על ההתנהגויות שלנו, ואפילו על האופן שבו אנחנו מתקשרים עם אחרים. אלא שבמקרים מסוימים עשויה להתפתח הפרעת אישיות, וישנם סוגים שונים של הפרעות שחשוב להכיר ולזהות, כדי שנוכל לטפל בהן בצורה הטובה ביותר.

איך מתפתחת הפרעת אישיות?


אם אמרנו שהאישיות שלנו מתפתחת מתוך ההתנסויות, המחשבות והרגשות שלנו, מתבקש לשאול ולהבין איך בכלל מתפתחת הפרעת אישיות. אלא שישנם מקרים בהם תכונות ספציפיות של האדם נעשות מקובעות, וחוסר הגמישות שלו מקשה עליו להשתלב באופן תקין בחברה, בלימודים או בעבודה. הליקויים הללו פוגעים ביכולת שלו לנהל קשרים חברתיים ובמקרים רבים הם משפיעים על התפקוד היומיומי.

 סיווג סוגי הפרעות אישיות


באופן כללי קיימות 10 הפרעות אישיות, ומקובל לסווג אותן לשלוש קטגוריות מרכזיות: 1 – הפרעות אישיות אקסצנטריות אנשים עם הפרעות אישיות אקסצנטריות מתנהגים באופן שנתפס חריג בהשוואה להתנהגויות המקובלות בחברה. תחת קטגוריה זו ניתן למנות:
  • הפרעת אישיות פרנואידית: חוסר היכולת של האדם להאמין באחרים, והפניית חשד תמידי כלפי הסביבה מתוך מחשבה כי יש מי שמבקש לפגוע בו.
  • הפרעת אישיות סכיזואידית: חוסר עניין של האדם בניהול יחסים בינאישיים או קשרים רומנטיים, ומתן העדפה לעולם הפנימי בלבד.
  • הפרעת אישיות סכיזוטיפלית: בחלק מהמקרים הפרעה זו מתפתחת לסכיזופרניה, והיא מאופיינת בחשיבה לא מאורגנת, מחשבות פרנואידיות וקושי ביכולת ליצור ולשמר קשרים.
2 – הפרעות אישיות אמוציונליות אנשים עם הפרעות אישיות אמוציונליות מתנהגים באופן דרמטי וקיצוני, ללא כל קשר לאופי הסיטואציה עצמה. תחת קטגוריה זו ניתן למנות:
  • הפרעת אישיות אנטי-סוציאלית: חוסר היכולת של האדם להרגיש או להביע אמפתיה, ומכאן נובעות התנהגויות פוגעניות ואף תוקפניות כלפי אחרים.
  • הפרעת אישיות גבולית : חוסר יציבות רגשי, תנודות קיצוניות במצבי הרוח ותפיסת ערך עצמי נמוכה.
  • הפרעת אישיות היסטריונית: צורך בלתי פוסק בקבלת תשומת לב מאחרים והבעת רגשות קיצוניים. ההתנהגות, ההופעה ואף ההתנהגות המינית, כולן קיצוניות מאוד.
  • הפרעת אישיות נרקיסיסטית : תפיסה מופרזת של העצמי ואמונה של האדם כי הוא נעלה ומיוחד, ולכן גם בעל זכויות מיוחדות, בנוסף לקושי להפגין אמפתיה כלפי אחרים.
  3 – הפרעות אישיות עם מאפייני חרדה אנשים עם הפרעות אישיות אלה מזכירים במידה רבה אנשים עם הפרעות חרדה שונות, לרבות חרדה חברתית. אלא שתחושת החרדה מובילה להיווצרותם של דפוסי התנהגות מסוימים שמשפיעים על התפקוד בכלל. תחת קטגוריה זו ניתן למנות:
  • הפרעת אישיות נמנעת: חשש תמידי מפני דחיה של הסביבה, ובשל כך בחירה להימנע באופן מוחלט מאירועים או מצבים בהם קיים חשש מפני כישלון.
  • הפרעת אישיות תלותית: יצירת תלות במערכות היחסים האישיות, ובשל ביטחון עצמי נמוך וקושי בקבלת החלטות, האדם מעביר את האחריות על תחומים אלה לאחרים.
  • הפרעת אישיות טורדנית-כפייתית: צורך תמידי של האדם לשלוט באופן מלא על הסביבה, תוך עיסוק כפייתי בכל הפרטים הקטנים ללא יכולת להפגין גמישות.
טיפול בדיכאון אחרי לידה, Mindme, מרכז רב תחומי לטיפול פסיכיאטרי מתקדם

טיפול בהפרעות אישיות


אפשר למצוא תחת צמד המילים הפרעות אישיות סוגים שונים של הפרעות, ולכל אחת מהן מאפיינים, תסמינים והשפעות אחרות על האדם ועל הסביבה שלו בכלל. הפרעות אלה מחייבות טיפול מקצועי, מעמיק ורציף, ולכן בכל מקרה שבו אתם חושדים כי אדם הקרוב אליכם מתמודד עם הפרעה כזו או אחרת, כדאי להגיע לאבחון מוקדם ככל האפשר.

הצוות המקצועי של מרכז MindMe, מרכז פסיכיאטרי וטיפול רגשי פרטי בהנהלת ד"ר אילן וולקוב, יפגוש אתכם לאבחון מקצועי, אשר יאפשר לזהות האם אכן קיימת הפרעת אישיות, מה חומרתה ומה הדרכים היעילות ביותר להתמודד איתה. המומחים שלנו משלבים בין טיפול פסיכולוגי לטיפול פסיכיאטרי, ובמידת הצורך גם טיפול תרופתי. השילוב בין גישות טיפוליות שונות הוא שמעניק מעטפת נרחבת ואופטימלית לכל אחד על פי הצרכים הייחודים שלו. לקביעת תור ניתן ליצור איתנו קשר בטלפון מספר: 03-6511229 או להשאיר פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.