מה גורם להופעתה של הפרעת אישיות גבולית?
ישנן גישות שונות שיכולות להסביר מה גורם להופעתה של ההפרעה. אחד ההסברים המרכזיים קשור בגנטיקה, והוא מבוסס על הספרות המחקרית שמראה כי היסטוריה של הפרעת אישיות גבולית במשפחה מעלה את הסיכון להתפתחותה גם אצל בני משפחה אחרי. בנוסף נמצא שמאפיינים מסוימים יכולים להסביר את התסמינים, כדוגמת מחסור בסרוטונין המסביר בין השאר גם תסמינים של דיכאון או חרדה.
על פי גישה אחרת, מקורה של ההפרעה בטראומות ילדות, למשל פגיעה מינית או התעללות פיזית ואלימות, ובוודאי במקרים בהם ההתעללות הייתה ממושכת. אירועים טראומתיים מהסוג הזה עשויים להוביל דווקא להפרעת פוסט טראומה (PTSD) ולכן חשוב לזהות באופן מדויק את ההפרעה ואת התסמינים שלה כדי להציע טיפול בפוסט טראומה או בהפרעת אישיות גבולית, באופן אישי ומדויק.
גישה נוספת מתייחסת דווקא לסביבה שבה גדל האדם בצעירותו. על פי גישה זו, הפרעת אישיות גבולית קשורה בליקויים בויסות רגשי, שאמור להתפתח כחלק טבעי בתהליך ההתבגרות של הילד. סגנון התקשרות חרד או נמנע, היעדר חיזוק או תמיכה ויחסים מורכבים עם הדמות המטפלת, כל אלה יכולים להסביר את התסמינים, ואת ההפרעה.

המאפיינים של הפרעת אישיות גבולית
לפני שנבין איך ניתן לטפל בהפרעה, חשוב לדעת לזהות אותה, וישנם מספר תסמינים מרכזיים שיכולים להעיד על קיומה. באופן כללי אפשר לומר שעבור נשים וגברים עם הפרעת אישיות גבולית, השגרה היומיומית מרגישה כמו ניסיון נואש לשחות בים סוער במיוחד, כמעט ללא רגע דל ונטול גלים.
באופן ספציפי, אנשים עם הפרעת אישיות גבולית חוששים באופן קבוע שיעזבו אותם. הם צריכים קרבה וחברה, ומפחדים להיות לבד. הם גם מתמודדים עם מצבי רוח קיצוניים שמשתנים בקצב בלתי נתפס, והדימוי העצמי שלהם נמוך ובעייתי. גם הקשרים החברתיים שהם מצליחים לקיים אינם יציבים, והם עשויים לשנות את התפיסה שלהם לגבי אחרים בקלות ובקיצוניות.
בנוסף, אנשים עם הפרעת אישיות גבולית מתמודדים במקרים רבות גם עם דיכאון, והם עשויים לפגוע בעצמם במכוון.
טיפול בהפרעת אישיות גבולית במרכז Mindme
למרות שמדובר בהפרעה לא פשוטה, ישנם כלים טיפוליים שונים שיכולים להקל על הסובלים ממנה:
- טיפול CBT: טיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים עם הפרעת אישיות גבולית, הוא טיפול שמציב במרכז את ההתנהגויות של האדם ואת התפיסות שלו. במסגרת הטיפול מתמקדים המטפל והמטופל בדפוסים שנוצרו לאורך השנים, במקורות שלהם ובהשפעות של דפוסים אלה על ההתנהגות. כך ניתן לסייע למטופל לשנות את הדפוסים הללו, ולסגל דפוסים יעילים ומקדמים יותר.
- טיפול פסיכותרפיה: טיפול רגשי למבוגרים המבוסס על שיחות בין המטפל למטופל, והוא ממוקד בשיפור יכולת הוויסות הרגשי, וכן באיכות הקשרים האישיים של המטופל. גישת טיפול זו מאפשרת למטופל לעבד בצורה טובה יותר את החוויות האישיות שלו, להבין את עצמו טוב יותר ולהוביל להפחתת התסמינים, ולתחושת ביטחון טובה יותר.
- טיפול תרופתי: תרופות שונות עשויות להקל על רבים מהתסמינים של ההפרעה, ובפרט על תסמינים של חרדה ודיכאון. הטיפול התרופתי ניתן על ידי פסיכיאטר המומחה לטיפול בהפרעות אישיות, ובפרט בהפרעת אישיות גבולית, תחת מעקב כמובן.