הגבול הדק בין אהבה עצמית בריאה ופתולוגית
אהבה עצמית יכולה להיות בריאה מאוד. אדם שמעריך את עצמו ודואג לעצמו, יכול לרוב גם לפתח מערכות יחסים משמעותיות וטובות עם אחרים. הוא יכול לראות אותם באמת, ולהעריך אותם בזכות מי שהם.
מן הצד השני, אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית עונים על חלק קטן מאוד מההגדרה הזו, וזהו החלק שקשור אליהם עצמם. בכל הקשור לאחרים אנשים אלה מצפים להערצה תמידית, בטוחים שמגיע להם הכל (וקצת יותר), ואף עשויים להפעיל מניפולציות שונות בתוך מערכות היחסים הקרובות ביותר. הרי מערכות היחסים הללו אינן דו-כיווניות. הן משרתות את האדם הנרקסיסט ואת הצרכים שלו, בפרט את הצורך להרגיש תמיד כאדם מיוחד וגדול מהחיים, שכולם מקנאים בו, ובצדק רב מבחינתו.
3 סוגים של נרקיסיזם
תחת הפרעת אישיות נרקיסיסטית אפשר לזהות שלושה סוגים עיקריים של נרקיסיזם:
- נרקיסיזם גלוי (גרנדיוזי) – כאשר האדם מאדיר את עצמו בגלוי ומציג עצמו בצורה מוגזמת, בדיוק כפי שאנחנו נוטים לדמיין את הנרקיסיסט הטיפוסי.
- נרקיסיזם סמוי – כאשר האדם נוטה להפחית מערכו כדי למשוך מהסביבה מחמאות ותשומת לב, והוא מציג עצמו כקורבן חסר יכולת.
- נרקיסיזם ממאיר – כאשר האדם פוגע באחרים באופן מודע, וחוסר האמפתיה שלו חמור מואד כך שהוא לא רק מתקשה להכיל את סבלם של אחרים, הוא הוא יוצר אותו בעצמו.

איך מזהים אנשים נרקיסיסטים?
לאנשים עם נרקיסיזם תסמינים שונים, לרבות:
- תפיסה מופרזת של הערך העצמי והיכולות האישיות
- צורך בלתי פוסק בקבלת הערכה מצד אחרים בסביבה
- חוסר אמפתיה כלפי אחרים
- חוסר מודעות לפגמים וחולשות
- ציפייה ליחס מועדף וזכויות יתר המגיעות לו מעצם היותו הוא
- מרדף תמידי אחר כוח ומעמד
נוסיף ונדגיש שלרוב ההפרעה מאובחנת אצל גברים, אבל זה בוודאי לא אומר שאין נשים המאובחנות עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית. כך או כך, בכל מקרה שבו אתם מזהים תמרורי אזהרה אצל אדם הקרוב אליכם, הדבר הראשון שנמליץ לכם לעשות הוא לפנות לצוות מיינדמי לקבלת ייעוץ. רק לאחר אבחון מעמיק ויסודי ניתן לבנות תוכנית טיפול מתאימה, וכן, זו בהחלט משימה אפשרית.
טיפול בנרקיסיזם – כך זה עובד בפועל
בהתאם לאבחון ניתן להציע טיפול יעיל בנרקסיזם, והוא יכול לשפר משמעותית את איכות החיים של האדם המאובחן עם ההפרעה. לרוב יוצעו מספר גישות טיפוליות אפשריות:
- טיפול פסיכותרפיה: טיפול באמצעות שיחות, שמטרתו לאפשר למטופל עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית לזהות את מנגנוני ההגנה שגיבש לאורך השנים, כחלק מהנסיונות להתמודד עם תחושות ורגשות שונים.
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי: טיפול CBT מאפשר למטופל לזהות דפוסי חשיבה ודפוסי התנהגות שאינם מקדמים אותו, ואף פוגעים בו. כך הוא לומד לסגל לעצמו דפוסים יעילים ומקדמים יותר.
- טיפול תרופתי: טיפול המשלב תרופות נגד דיכאון הוא יעיל במקרים בהם לצד ההפרעה מופיעים תסמינים של דיכאון או חרדה, או כאשר ישנם מצבי רוח משתנים. טיפול מהסוג הזה יקבע אך ורק על ידי פסיכיאטר מוסמך, כחלק מתוכנית טיפול רחבה יותר.