אבחון הפרעה נרקיסיסטית
איש מקצוע מוסמך מתחום הטיפול, בפרט פסיכיאטר או פסיכולוג, הוא זה שיכול לאבחן הפרעת אישיות נרקיסיסטית, ועל בסיס הופעתם של (לפחות) חמישה מתוך התסמינים הבאים:
- חשיבות עצמית מופרזת ונטייה להאדרה עצמית ("הם לא מבינים שום דבר, אחרת היו נופלים מהכיסא!")
- עיסוק תמידי בהצלחה וכוח אינסופיים ("השוק הישראלי קטן עליי, אני אמכור אורז לסינים")
- תפיסת עצמית של אישיות ייחודית עם כישרון בלתי רגיל ("אני טס רק במחלקת עסקים, הרעש של הישראלים במחלקת תיירים בלתי נסבל")
- אמונה כי מגיעות לאדם זכויות מיוחדות, משום שהוא מי שהוא ("אין סיבה שאמתין בתור!")
- צורך תמידי בהערכה והערצה של אחרים ("התלמידות שלי מתחרות של תפקיד אסיסטנטית שיתפנה בעוד כמה חודשים")
- ניצול היחסים הבינאישיים לצרכים אישיים ("כשתגיע לאסוף אותי, תעצור כדי לקנות לי משהו")
- היעדר אמפתיה וחוסר יכולת לקבל את הצרכים או הקשיים של אחרים ("חייבים לסיים את המשימה הזו, תגיד לאשתך שתתמודד עם המקלחות וההרדמה של הילדים לבד")
- קנאה תכופה, או לחלופין, אמונה כי האדם מושא לקנאתם של אחרים ("לא ברור למה היא מקבלת כל כך הרבה מחמאות, היא בכלל מחקה אותי כל הזמן")

האם ניתן לטפל בהפרעה אישיותית נרקיסיזם?
האמת הפשוטה היא שאנשים עם אישיות נרקיסיסטית מודדים את עצמם על פי מה שנדמה להם שאחרים יגידו. קשה להם לזהות בעצמם ערך פנימי, ובמקום זאת הם עסוקים במראית העין. למעשה, מראית העין מעסיקה אותם כל כך, עד שהם עלולים לחצות קווים אדומים בלי לחשוב יותר מדי, בזמן שאחרים סולדים מעצם הקרבה אל הקווים הללו.
אלא שגם כאשר הם מגיעים אל יעד או הישג מסוים, הם מתקשים לנוח על זרי הדפנה. מיד מופנית תשומת הלב אל ההישג הבא, בין אם מדובר על עוד כסף, פרסום או קידום בעבודה. את המצוקה שנמצאת שם הם מתקשים לראות, ובהתאם הם גם אינם מקבלים טיפול שיקל עליהם, ויאפשר להם לחיות חיים אחרים, טובים ומלאים יותר.
חשוב להדגיש כי אדם עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית אינו מודע לכך. הוא בוודאי אינו מאמין שהתפיסה העצמית שלו רחוקה מהמציאות. למעשה, במקרים רבים גם אחרים בסביבתו עשויים לחשוב שמדובר לכל היותר באדם עם ביטחון עצמי גבוה, וזו דווקא תכונה חיובית למדי.
אלא שבמקרה של אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית, המציאות מורכבת הרבה יותר. הם בטוחים שהם טובים יותר מהסביבה שלהם, הם נוטים להתרברב בהישגים וגם להקטין אחרים תוך שהם מאדירים את עצמם. כשהם לא מקבלים את הכבוד וההערכה שהם בטוחים שמגיעים להם, הם גם נעשים עצבניים וחסרי סבלנות.
אם אתם מזהים בתיאורים הללו אדם הקרוב אליכם, כדאי להציע כאן פרט אחד מעודד: ניתן להציע לאנשים עם נרקיסיזם טיפול, וישנן מספר גישות מתאימות.
טיפול בנרקיסיזם במרכז Mindme
לאחר האבחון המקצועי על ידי המטפלים המנוסים של מרכז מיינדמי, יוצעו מספר גישות טיפול אפשריות, ולרוב תיבנה תוכנית המשלבת בין מספר כלים עיקריים. טיפול תרופתי לרוב אינו מותאם לטיפול בהפרעה עצמה, אבל ניתן לשלבו כאשר לצד הפרעת האישיות ניתן לזהות גם תסמינים של דיכאון או חרדה.
לעומת זאת טיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים (CBT) נחשב לכלי אפקטיבי, המאפשר למטופל לזהות את דפוסי החשיבה והאמונות שלו. כך הוא יכול להמיר אותם בדפוסים מקדמים ולסגל התנהגויות חיוביות יותר. בנוסף ניתן לשלב גם טיפול משפחתי או זוגי, כדי לסייע לסביבה הקרובה להתמודד עם ההפרעה וההשלכות שלה על הקשרים האישיים.